07:18 / 03.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Prosvjedi protiv korupcije u Bugarskoj prerasli u nasilje

Foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Foto: - / REUTERS

Uhićeno je 95 prosvjednika, većinom u okršajima koji su izbili tijekom večeri, rekao je policijski dužnosnik.
Najmanje je 55 ljudi ozlijeđeno u Sofiji kada su se politički protivnici bugarskog premijera Bojka Borisova sukobili s policijom nakon što je premijer dobio odobrenje parlamenta za sporni plan ustavnih promjena.

Na kraju dana obilježenog napetostima, tijekom večeri su se pojačali sukobi u bugarskoj prijestolnici gdje su prosvjednici sat i pol bacali petarde, kamenje i boce na policiju koja je štitila zgradu vlade i parlamenta.

Pozivi organizatora na mir nisu imali odjeka pa su redarstvene snage potisnule prosvjednike s većeg dijela trga i uhitile 95 osoba.

Ovo je prvi dan obilježen nasiljem otkad su početkom srpnja počeli svakodnevni prosvjedi protiv korupcije. Sudionici, bez obzira na političko opredjeljenje, traže ostavku vlade i glavnog državnog odvjetnika Ivana Gečeva kojemu predbacuju da je "povezan s oligarsima".

Jučer je 127 od 240 zastupnika dalo odobrenje konzervativnom predsjedniku vlade da pokrene višemjesečnu raspravu o tom pitanju, objavila je stranka Gerb Bojka Borisova, ali borci protiv korupcije vide u tome tek pokušaj da se dobije na vremenu.

"Ostavka!", "Mafija!", izvikivale su ispred zgrade parlamenta tisuće prosvjednika obraćajući se premijeru, bacajući predmete na policajce opremljene kacigama i štitovima.

Pedeset pet osoba, među kojima 37 policajaca, prosvjednici i novinari, primljeni su navečer u bolnicu, većinom zbog trovanja, javljaju zdravstvene vlasti i policija.

Papreni sprej i zvučne bombe prvi put su upotrijebljeni na prosvjedima u Bugarskoj, a nevladina organizacija Helsinški odbor prosvjedovala je protiv "nerazmjerne uporabe sile", što načelnik policije u Sofiji, Georgi Hadžijev, poriče.

Uhićeno je 95 prosvjednika, većinom u okršajima koji su izbili tijekom večeri, rekao je policijski dužnosnik.

Premijer Bojko Borisov, na vlasti od 2009., ne želi dati ostavku. Njegova stranka Gerb dobila je jučer 'zeleno svjetlo' parlamenta za početak rasprave o izradi novog ustava koja bi trebala potrajati između dva i pet mjeseci.

Promatrači ocjenjuju da prijedlog ide za tim da konzervativci i njihovi saveznici nacionalisti ostanu na vlasti do kraja mandata u ožujku 2021. Stranka turske manjine MDL i socijalistička oporba protive se tomu, a ljevica ističe da se prijedlogom žele ograničiti ovlasti predsjednika Republike, bliskog njezinim stajalištima.

Predsjednik Rumen Radev, koji podupire zahtjeve prosvjednika, pozvao je u pismu upućenom zastupnicima, da se "iz ove krize izađe dostojanstveno" i učini sve što je potrebno da bi se mogli organizirati novi izbori.

Trinaest godina od ulaska u Europsku uniju Bugarska je i dalje najsiromašnija i najkorumpiranija članica, pokazuje indeks percepije korupcije koji je objavila nevladina organizacija Transparency International. 
Foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!