Prosvjedi srpskih ultradesničara, KFOR postavio bodljikavu žicu na sjeveru Kosova

18.12.2022.

16:38

Autor: M.M./Hina/HRT

Prosvjedi srpskih ultradesničara, KFOR postavio bodljikavu žicu na sjeveru Kosova

Prosvjedi srpskih ultradesničara, KFOR postavio bodljikavu žicu na sjeveru Kosova

Foto: Ognen Teofilovski / Reuters

Nedjelju, deveti dan otkako su na sjeveru Kosova postavljene barikade obilježile su nove napetosti - prosvjedi ultradesničarskih skupina sa srpske strane na prijelazu Jarinje, te akcija KFOR-a koji je s kosovske strane tog prijelaza postavio bodljikavu žicu.

Skupina ultradesničara iz Srbije okupila se danas kod graničnog prijelaza Jarinje gdje ih je na nekoliko desetaka metara zaustavio kordon srpske policije.

Prosvjednici su, prema medijskim izvješćima, pripadnici "Narodne patrole" predvođene Damjanom Kneževićem i pokreta Ljubav, vjera, nada nekadašnjeg radikala (SRS) Nemanje Šarovića, a skup je organiziran uz slogan Nikad granica, Kosmet je Srbija.

Organizacija "Narodna patrola" je, prema izvješću Radija Slobodna Europa, povezana s ekstremnom desničarskom skupinom "Rusov" i ruskom paravojnom organizacijom Wagner.

Ultradesničari u nedjelju ispred policijskog kordona emitirali su nacionalističke pjesme o Kosovu i Srbiji, uzvikujući parole, među kojima i "Kosovo je srce Srbije". U jednom trenutku probili su policijski kordon i uspjeli se približiti graničnom prijelazu, gdje ih je dočekao drugi policijski kordon.

S druge strane, KFOR je na dvije lokacije postavio bodljikavu žicu - iz pravca sjeverne srpske općine Leposavić prema prijelazu Jarinje, gdje su raspoređeni pripadnici međunarodnih snaga, te prema bazi specijalnih postrojbi Kosovske policije, koja se nalazi nedaleko od prijelaza Jarinje, s kosovske strane.

Prosvjedi su organizirani u vrijeme pojačanih napetosti između Srbije i Kosova koje su eskalirale 10. prosinca kada su Srbi na sjeveru postavili barikade kamionima i teškim strojevima, a dva prijelaza su zatvorena.

Europska unija i Sjedinjene Države u međuvremenu pojačanom "shuttle diplomacijom" nastoje obuzdati retoriku i stajališta dviju strana te dovesti pregovarače iz Beograda i Prištine za stol u potrazi za trajnim rješenjem i pravno obvezujućim sporazumom.

Prištinske vlasti trajnim rješenjem vide priznanje neovisnosti i zeleno svjetlo za članstvo u UN-u i međunarodnim organizacijama, a Beograd očekuje "kompromisno rješenje" kojim bi formalno-pravno zadržao teritorijalni integritet, a u biti vlast na sjeveru Kosova, što Priština ne prihvaća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!