Prosvjedi u Bagdadu na treću godišnjicu uličnih prosvjeda, 28 ozlijeđenih

01.10.2022.

18:02

Autor: Hina/HRT/V.G.

Bagdad

Bagdad

Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters

Tisuće Iračana okupile su se u subotu u Bagdadu kako bi obilježile treću godišnjicu protuvladinih prosvjeda tražeći reforme u zemlji, a u sukobima koji su izbili ozlijeđeno je najmanje 28 ljudi.

Zbog mogućnosti uličnog nasilja snage sigurnosti uspostavile su kontrolne točke u cijelom radu, zatvorile pristup mostovima i trgovima, dok je zabranjen pristup i mostovima koji vode do utvrđene Zelene zone u kojoj su smještena ministarstva i strana veleposlanstva.

No nasilje se nije uspjelo izbjeći. Najmanje 28 civila i pripadnika sigurnosnih službi ozlijeđeno je u sukobima u Bagdadu.

Prosvjednici su mahali iračkom zastavom i uzvikivali "želimo svrgnuti režim".

Nekoliko metara od Trga Tahrir, snage sigurnosti ispalile su suzavac kako bi rastjerale prosvjednike koji su bacali kamenje i pokušavali srušiti zid koji je blokirao Most Republike, izvijestio je novinar Reutersa.

Taj most preko Tigrisa vodi do Zelene zone.

U priopćenju vojske navodi se da su neki "infiltrirani elementi" napali snage sigurnosti Molotovljevim koktelima i lovačkim puškama. Pritom je ozlijeđeno 19 pripadnika snaga sigurnosti.

U nasilju je također ozlijeđeno devet civila, dodala je vojska u priopćenju bez navođenja pojedinosti.

Godine 2019. izbili su prosvjedi protiv vlade tadašnjeg premijera Adela Abdula Mahdija, a zahtjev je bio promjena političkog sustava koji su prosvjednici smatrali duboko korumpiranim.

Više od 560 ljudi, uglavnom nenaoružanih prosvjednika, ali i pripadnika snaga sigurnosti, ubijeno je u tadašnjim nemirima.

Mahdi je dao ostavku pod pritiskom prosvjeda, a moćni šijitski muslimanski klerik Moktada al-Sadr bio je najveći pobjednik na izborima prošlog listopada.

Sadr je u lipnju povukao iz vlade sve svoje zastupnike, gotovo četvrtinu parlamenta, te je pribjegao raspirivanju uličnih prosvjeda nakon što njegov pokret nije uspio oformiti novu vladu, što je proizvelo jedne od najgorih sukoba posljednjih godina u Iraku.

Subotnje okupljanje izazvalo je strah od novih nemira i napetosti među, što bi moglo dodatno odgoditi formiranje vlade nakon što je Sadr napustio politiku potkraj kolovoza.

Četiri su rakete pale u Zelenu zonu u srijedu tijekom djelomičnog lockdowna dok je parlament zasjedao.

Ranjeno je sedam ljudi iz osiguranja, a još četiri rakete ispaljene iz istočnog Bagdada pale su blizu zone u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!