Prosvjedi u Iranu ulaze u šesti tjedan

22.10.2022.

22:30

Autor: T.V./HRT/Hina

Prosvjedi u Iranu ulaze u šesti tjedan

Prosvjedi u Iranu ulaze u šesti tjedan

Foto: Christian Mang / REUTERS

Trgovci i radnici u nekoliko većih gradova u Iranu stupili su u štrajk u subotu dok traju prosvjedi koje je prije više od mjesec dana potaknula smrt mlade iranske Kurdinje Mahse Amini nakon njezina uhićenja, rekle su nevladine organizacije.

Mahsa Amini (22) je umrla tri dana pošto ju je u Teheranu uhitila moralna policija zbog nepoštovanja strogih pravila odijevanja u Islamskoj Republici, gdje žene u javnosti moraju pokrivati glavu.

U gušenju prosvjeda, najvećih u Iranu od 2019. kada se prosvjedovalo protiv rasta cijene benzina, poginulo je najmanje 122 ljudi, među kojima je bilo djece, navodi Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu.

Iranke, mnoge nepokrivene glave, predvodile su prosvjedni pokret, izvikujući slogane protiv vlasti i sukobljujući se s redarstvenim snagama.

Novi prosvjedi su se održali u subotu, ali je teško procijeniti njihove razmjere zbog zabrane pristupa internetu koju su uvele vlasti. I njih su pratili štrajkovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!