22:20 / 01.05.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Prosvjedi u Londonu protiv većih policijskih ovlasti, devet uhićenih

Policija uhitila 9 osoba koje su sudjelovale u prosvjedima u Londonu

Policija uhitila 9 osoba koje su sudjelovale u prosvjedima u Londonu

Foto: Peter Nicholls / Reuters

Policija je uhitila devet osoba koje su sudjelovale u prosvjedima u Londonu protiv planiranog zakona koji bi povećao policijske ovlasti.

Više od tisuću ljudi je prosvjedovalo u središtu Londona, skandirajući ispred vladinih zgrada "Kill the Bill" ("Riješite se prijedloga zakona") i plešući uz glazbu iz autobusa.

U policijskom priopćenju navodi se da je uhićeno devet osoba, a policajci se i dalje bave prosvjednicima koji su se nakon prosvjeda okupili u parku u južnom Londonu.

Slični protesti održali su se i u drugim gradovima diljem Engleske i Walesa, uključujući Bristol u kojem je u ožujku došlo do višednevnih sukoba prosvjednika i policije.

Prema novom zakonu, britanska vlada želi povećati policijske ovlasti u svrhu zaustavljanja nenasilnih prosvjeda koji negativno utječu na javnost ili parlament. Zakon bi se usmjerio na djelovanje skupina poput Extinction Rebelliona, koja je posljednjih godina organizirala masovne prosvjede blokirajući prometnice i okupirajući prigradske vlakove.

Mnogi prosvjednici su izjavili da ne vjeruju policiji da ih štiti te da će novi zakoni vlastima dati previše ovlasti kako bi ugušili politički neugodne prosvjede kao što su oni pokreta Black Lives Matter i Extinction Rebellion.

Londonska policija suočila se s kritikama u ožujku zbog intervencija na komemoraciji za Sarah Everard za čije je ubojstvo osumnjičen policajac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!