18:45 / 15.12.2018.

Autor: Ž.R./M.M./HRT

Prosvjedi u Mađarskoj

-

-

Foto: - / -

Ne smanjuju se napetosti u Mađarskoj. U Budimpešti i dalje prosvjeduju tisuće nezadovoljnika - protiv takozvanog robovlasničkog zakona, odnosno novog zakona o upravnim sudovima.
Ne smanjuju se napetosti u Mađarskoj. U Budimpešti i dalje prosvjeduju tisuće nezadovoljnika - protiv takozvanog robovlasničkog zakona, odnosno novog zakona o upravnim sudovima.

Ako je vjerovati tisućama prosvjednika iz Budimpešte, koji se pred zgradom parlamenta okupljaju već treću noć u Mađarskoj je uvedeno robovlasništvo. Naime, prema novom zakonu o fleksibilnijem radnom vremenu - koji je izglasovan ovaj tjedan - znatno se povećava broj mogućih prekovremenih sati koje poslodavac može zatražiti od radnika. S postojećih godišnjih 250 - na 400. No Mađarima je još više zasmetao zakon o uvođenju novih upravnih sudova.

Okupljeni prosvjednici traže od medija da napokon otkriju istinu o tome što se događa u Mađarskoj. No ujedno govore kako u te iste medije - koje pozivaju da im budu saveznici - jednostavno nemaju povjerenja. S druge strane pozivaju narod da nezadovoljstvo iskaže na proljetnim izborima za Europski parlament.

"Uskoro su europski izbori, ali i naši lokalni. Ovi prosvjedi idealna su prilika da promijenimo percepciju građana kako od vladajućih nema nikakve koristi", rekao je Andras Fekete-Gyor, predsjednik civilne udruge Momentum.

"Mi ne želimo samo promjenu vlasti, mi želimo promjenu političke kulture u ovoj zemlji", rekao je Bence Tordai, predsjednik oporbene stranke Dijalog. 

No ne žele svi to - politička kultura ipak je rijetka pojava kada se prosvjednici nalaze u okruženju jakih policijskih snaga.

Od vladajućih - nema reakcija. Samo poručuju - zakoni su izglasovani legalno - potrebnom dvotrećinskom većinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!