18:49 / 08.06.2020.

Autor: Zdenka Kardum/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Prosvjedi u SAD-u prerastaju u pokret za fundamentalne promjene

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: - / REUTERS

Demonstracije sve više prerastaju u pokret za fundamentalne promjene u sustavu, kojima bi se osigurala pravda za crnačku populaciju.
Tijekom vikenda u Sjedinjenim Državama održani su dosad najmasovniji prosvjedi zbog ubojstva Georgea Floyda i policijske brutalnosti prema Afroamerikancima. Demonstracije sve više prerastaju u pokret za fundametalne promjene u sustavu, kojima bi se osigurala pravda za crnačku populaciju. U Seattleu se dogodio incident - muškarac je automobilom uletio među prosvjednike i zatim u njih pucao. Upozoravamo na uznemirujuće snimke.

Prosvjedi u SAD-u traže reformu policije nakon Floydova ubojstva
Automobilom uletio među prosvjednike u Seattleu, pucao i ranio prosvjednika
● Aktivisti u Glasgowu nazvali ulice po poznatim crncima


Bijesni građani i dalje su na ulicama američkih gradova. Mirno prosvjeduju protiv društvene anomalije koja se predugo zataškava - rasizma. Masovna okupljanja građana u Los Angelesu, Denveru, New Yorku, Minneapolisu... Amerikanci traže reformu policije.  

- Naša je obveza prekinuti toksični odnos grada i policijske uprave Minneapolisa, završiti s policijom kakvu poznajemo, poručila je Lisa Bender, predsjednica Gradskog vijeća Minneapolisa.

Prosvjednici zahtijevaju prestanak brutalnog policijskog postupanja prema Afroamerikancima. 

Na udaru kritika našao se predsjednik Donald Trump zbog načina na koji se nosi sa situacijom. Zapovjedio je povlačenje Nacionalne garde iz Washigtona, ocijenivši da je stanje pod kontrolom.

Na prosvjednike u Seattleu policija je bacila suzavac i ispalila gumene metke. Oni su uzvratili kamenjem i zapaljenim bocama. Istodobno jedan je muškarac u Seattleu automobilom uletio među prosvjednike.

- Afroamerikanci čine oko 13 posto američkog društva. Ali i dalje čak oko 40 posto ubijenih pri policijskim uhićenjima. Rasne predrasude korijen su policijske brutalnosti nad crncima u Sjedinjenim Državama, kaže Brian T. Dunn, odvjetnik za građanska prava.

Članovi obitelji, prijatelji, politički i vjerski čelnici u Houstonu će večeras odati počast ubijenom Georgeu Floydu. Sutra bi se ondje trebao održati i sprovod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!