10:22 / 26.02.2022.

Autor: Hina/I.B.

Prosvjedi u znak potpore Ukrajini u Sydneyu i Tokiju

Prosvjedi protiv ruske invazije u Tokiju

Prosvjedi protiv ruske invazije u Tokiju

Foto: Kim Kyung-Hoon / REUTERS

Nekoliko stotina ljudi je u kišnom Sydneyu marširalo ulicama grada u znak potpore Ukrajini i tražeći dodatne mjere protiv Rusije, dok su prosvjednici u Tokiju tražili izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti UN-a.

Posljednjih dana tisuće ljudi, od Varšave i Londona do New Yorka, prosvjeduje protiv ruskog napada na Ukrajinu i najveće europske sigurnosne krize u zadnjih nekoliko desetljeća.

Neki od prosvjednika u Sydneyu traže da vlada premijera Scotta Morrisona proširi sankcije Moskvi i zabrani ruskim državljanima dolazak u Australiju, dok neki traže da se NATO uključi u sukob.

- Ovo je Treći svjetski rat, to nije samo rat protiv Ukrajine, to je rat protiv svih nas, rekao je jedan prosvjednik.

Manji prosvjed održan je i ispred ruskog veleposlanstva u Canberri.

U središnjem dijelu Tokija okupilo se nekoliko stotina Rusa, Ukrajinaca i Japanaca koji su skandirali "zaustavite rat" i "zaustavite Putina".

Australija i Japan pridružili su se svojim saveznicima SAD-u i Europskoj uniji te ostalim zemljama u uvođenju oštrih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!