17:31 / 08.03.2020.

Autor: S.M./HRT/Hina

Prosvjedi žena diljem svijeta

Turska, foto: Cansu Alkaya/REUTERS

Turska, foto: Cansu Alkaya/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Diljem svijeta održavaju se prosvjedi koji upozoravaju na težak položaj žena.
U povodu Međunarodnog dana žena diljem svijeta održani su prosvjedi koji upozoravaju na težak položaj žena. 

Održan noćni marš povodom Međunarodnog dana žena 

Turska policija upotrijebila je suzavac kako bi rastjerala nekoliko desetaka žena koje su se zadržale u središtu Istanbula, nastojeći večerašnjim okupljanjem obilježiti Međunarodni dan žena. Policija je formirala kordon, spriječivši ih da uđu u Istiklal, glavnu pješačku ulicu u toj četvrti. 

U priopćenju iz gradskog ureda stoji "da je vlada dopustila određene aktivnosti nevladinim organizacijama kako bi obilježile Međunarodni dan žena u gradu, no da skup u ulici Istiklal nije dobio dopuštenje gradskih vlasti".


U Južnoj Americi tisuće žena prosvjedovale su u velikim gradovima zbog sve veće nejednakosti, ubojstava žena i stroge kontrole pobačaja.

U Meksiku se prosvjedovalo protiv ubijanja i nasilja nad djevojkama i ženama. Uoči velikoga marša žene su oblikovale ljudski lanac, iz solidarnosti sa žrtvama nasilja. Prema statistikama, svaki dan u Maksiku bude ubijeno najmanje 10 žena. Aktivistice tvrde da tomu pridonosi i slabo kažnjavanje počinitelja.

U glavnome čileanskom gradu Santiagu okupilo se oko 125.000 žena, a bilo je i manjih sukoba prosvjednica s policijom.

Pakistanke zasuli kamenjem dok su prosvjedovale za svoja prava

U Pakistanu, u Islamabadu, tisuće žena uputile su izazov pakistanskom krajnje patrijarhalnom društvu prosvjedujući za svoja prava, ponegdje zasipane kamenjem. Istodobno su na drugom prosvjedu sudjelovale žene u burkama tražeći "pravo da žive po šerijatu".

Bacajući štapove i kamenje na prosvjednice, neke među njima su ozlijeđene. Prosvjed se završio u parku, nasuprot skupu "antifeministkinja" koji su organizirali islamisti, a razdvajala ih je tek krhka ograda i policijski kordon.

U Sukkuu, na jugu, žene su se okupile blizu rijeke Inda kako bi prosvjedovale. U toj se rijeci nerijetko nađu tijela žena ubijenih radi "časti".

U susjednom Afganistanu na ulice je izašla tek "šačica" žena.

Pariz: Lani je više od 130 muškaraca ubilo svoje partnerice

Tisuće Parižanki marširale su francuskom prijestolnicom. Odjevene u plavo, plesale su držeći u rukama natpise s imenima francuskih žrtava femicida i obiteljskog nasilja. Samo u 2019.,prema vladinim podacima, više od 130 muškaraca ubilo je svoje partnerice. Na maršu su se čuli i zahtjevi za ostvarivanje potpune jednakosti muškaraca i žena, posebice u profesionalnom i akademskom području.

Zbog koronavirusa neki su skupovi otkazani

Neki su skupovi otkazani zbog epidemije koronavirusa. U Kini je javna televizija pohvalila rad žena "na prvoj crti" borbe s virusom. U Južnoj Koreji, nakon Kine najteže pogođenoj koronavirusom, ministrica za ravnopravnost spolova putem videosnimke poručila je kako je odlučnost da se izbori ravnopravnost s muškarcima jača nego ikad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!