13:34 / 11.04.2022.

Autor: HRT/Hina

Prosvjednica s ruske televizije postala dopisnica Die Welta

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Ruska novinarka Marina Ovsjanjikova, koja je postala ikona ruskog otpora protiv rata u Ukrajini kada je posala takvu poruku usred vijesti prokremaljske televizije, izvještavat će iz Ukrajine i Rusije za njemački dnevnik Die Welt, objavio je list u ponedjeljak. Ovsjanjikova će pisati za list i snimati priloge za televizijski kanal tog medija.

- Marina Ovsjanjikova imala je hrabrosti da u odlučnom trenutku izađe pred televizijske gledatelje i pruži im uvid u grubu istinu o ratu u Ukrajini. Time je branila najvažnije medijske vrijednosti i to unatoč državnoj prijetnji represijom, priopćio je Ulf Poschardt, glavni urednik grupe Welt. 

- Welt predstavlja ono što je s toliko žestine branilo nekoliko hrabrih osoba na licu mjesta - slobodu. Kao novinarka smatram svojom zadaćom braniti tu slobodu, napisala je Ovsjanjikova (43) u priopćenju.

Marina Ovsjanjikova pojavila se sredinom ožujka u studiju najgledanijeg dnevnika u Rusiji i šest sekundi iza leđa voditeljice držala transparent protiv rata u Ukrajini kako bi širokim slojevima gledatelja pružila uvid u drukčije viđenje rata od onog kakvo svakodnevno prezentira moćna ruska propaganda.

Bila je nakratko uhićena i osuđena, morala je platiti novčanu kaznu te je zatim puštena na slobodu. Napustila je svoju televizijsku kuću i prijeti joj kazneni progon.  Prema ruskom zakonu,  "širitelji lažnih vijesti" protiv ruske vojske mogu biti osuđeni do 15 godina zatvora.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!