22:01 / 07.09.2018.

Autor: HRT

Prosvjednici u Basri zapalili iranski konzulat u tjednu smrtonosnih demonstracija

-

-

Foto: - / -

Manji prosvjedi koji se solidariziraju s Basrom održani su u nekoliko drugih gradova, uključujući Karbalu i Bagdad.
Prosvjednici su danas napali i zapalili iranski konzulat u južnom iračkom gradu Basri, iskazavši bijes prema moćnom iračkom susjedu nakon pet dana smrtonosnih prosvjeda tijekom kojih su pljačkane i paljene zgrade vlade.

Prosvjednici su ušli u zgradu konzulata i počeli uništavati urede, uzvikujući osude Irana zbog utjecaja na iračke političke stranke. Snage sigurnosti su objavile da je zgrada bila prazna kad je gomila provalila.

To se dogodilo samo nekoliko sati nakon što je najcijenjeniji irački šijitski klerik pozvao na političku reorganizaciju u Bagdadu i zaustavljanje nasilja prema prosvjednicima.Ajatolah Ali Sistani, vrhovni autoritet pripadnika šijitske većine, za nerede krivi političke čelnike i tvrdi da se treba formirati nova vlada, "različita od prethodnih".

Od ponedjeljka je u Basri, gradu s dva milijuna stanovnika, poginulo najmanje desetero prosvjednika, većinom u sukobima sa snagama sigurnosti.

Stanovnici tvrde kako su na ulice izašli zbog korupcije i lošeg upravljanja zbog kojeg infrastruktura propada, što rezultira nestankom struje i pitke vode usred ljeta.

Ovi prosvjedi bi mogli imati dublje posljedice za državu koja uvozi većinu svoje hrane. Prosvjednici od četvrtka blokiraju jedinu veću iračku luku Umm Qasr koja se nalazi oko 60 kilometara južno od Basre. To ne utječe na izvoz nafte, objavili su lokalni dužnosnici i snage sigurnosti.

Manji prosvjedi koji se solidariziraju s Basrom održani su u nekoliko drugih gradova, uključujući Karbalu i Bagdad.

Odbor za nacionalnu sigurnost premijera Haidera al-Abadija sastao se u petak i objavio kako istražuje smrtne slučajeve na prosvjedima. Abadi je pod pritiskom da obeća povećanje sredstava za popravak javnih servisa u Basri, gradu koji se nalazi u jednom od naftom najbogatijih područja Iraka. Abadi je rekao kako će biti uložena ranije dodijeljena sredstva.

Više od 2 tisuće ljudi, među njima mnogo žena, okupilo se u petak poslijepodne u Basri kako bi odali počast prosvjedniku koji je poginuo od opeklina tijekom paljenja sjedišta pokrajinske vlade preko noći.

Njegovo tijelo je nošeno od njegove kuće do zgrade vlade. Prosvjednici su pritom pjevali: "Ovo je obećanje, ovo je obećanje, Basra više neće biti tiho!". Neki od njih pucali su u zrak, a drugi nosili metle kako bi "počistili" korumpirane dužnosnike.

Potom su zapalili ostatke vladinih zgrada koje su izgorjele noć prije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!