17:29 / 23.04.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Prosvjednik bacio kamen na čileanskog predsjednika Borića

Čileanski predsjednik hrvatskih korijena Gabriel Borić

Čileanski predsjednik hrvatskih korijena Gabriel Borić

Foto: Mariana Nedelcu / REUTERS

Čileanski predsjednik hrvatskih korijena Gabriel Borić (36) napadnut je kamenom prilikom prvog službenog posjeta izvan glavnog grada u toj južnoameričkoj zemlji.

Lijevo orijentirani Borić, koji je preuzeo mandat u ožujku, boravio je u gradu La Sereni, udaljenom 400 kilometara sjeverno od Santiaga. Prije ulaska u zgradu regionalnih vlasti približio se željeznoj ogradi gdje je pozdravljao okupljene ljude.

Iz gomile je bačen kamen koji je pogodio u prsa Borićeva šefa kabineta, pokazuje snimka.

Pogođeni Matías Meza-Lopehandía (42) nije ozlijeđen, izvijestila je čileanska policija. Priopćila je kako je ubrzo nakon incidenta uhitila prosvjednika (31) te da sada istražuje njegov motiv.

- Ako netko misli da može uplašiti ili promijeniti način na koji želimo upravljati zemljom, vara se, rekao je Borić na konferenciji za novinare nakon incidenta.

- Mi ćemo nastaviti razgovarati s ljudima koji se slažu s nama, ali i s onima koji se ne slažu jer je to uloga vlade - slušati i gledati u oči, dodao je.

Borić, koji je došao u trodnevni posjet kako bi se sastao s predstavnicima regionalnih vlasti te obišao jednu bolnicu, u prvi tren nije primijetio da je kamen bačen prema njemu, sve dok ga osiguranje nije upozorilo.

- Budemo li zatvoreni te budemo li razgovarali jedino s vlastima na strogo zaštićenim mjestima, propustit ćemo važan dio onoga što se događa u Čileu", rekao je. "Tako da ću ja nastaviti sa svojom agendom i onime kakav sam, napomenuo je.

On se tijekom prethodnih službenih događaja u Santiagu, glavnom gradu zemlje, pozdravljao s ljudima ispred zgrada gdje je imao sastanke.

Bivši čileanski predsjednik Sebastían Piera (72) osudio je incident preko društvenih mreža.

- Kamenje nije put, a nasilje uvijek treba osuditi, snažno i jasno. Trebamo vratiti stazu dijaloga, suradnje i sporazuma kako bismo izgradili bolji Čile, za svakoga, poručio je Piera, biznismen koji je upravljao zemljom od 2010. do 2014. te od 2018. do 2022. godine.

U Čileu, s oko 19 milijuna stanovnika, živi oko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka, podatak je hrvatske vlade.

Borić, najmlađi predsjednik u povijesti Čilea, tijekom prvih 30 dana mandata suočio se s rastućim cijenama goriva i javnog prijevoza, zahtjevom za povećanje minimalne plaće, a i s prethodno nastalim sukobom države s autohtonim narodom Mapuche koji traži autonomiju, povratak zemlje te priznanje kulturnog identiteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!