14:41 / 20.03.2018.

Autor: HRT

Protjerani ruski diplomati napuštaju veleposlanstvo u Londonu

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Više desetaka osoba ušlo je u vozila s diplomatskim tablicama, javljaju novinari agencije France presse. Premijerka Theresa May im je prošle srijede dala rok od tjedan dana da napuste zemlju.
Ruski diplomati napustili su veleposlanstvo nakon isteka ultimatuma Londona i mjera odmazde na trovanje bivšeg ruskog špijuna, o čemu se  vodi istraga koja bi mogla trajati mjesecima.

Više desetaka osoba ušlo je u vozila s diplomatskim tablicama, javljaju novinari agencije France presse. Premijerka Theresa May im je prošle srijede dala rok od tjedan dana da napuste zemlju.

Zauzvrat je Moskva odlučila u subotu izbaciti 23 britanska diplomata i zatvoriti British Council. Ti se odlasci događaju dok je Theresa May ponovno okupila Nacionalano vijeće sigurnosti da ih izvijesti o istrazi i o eventualnim novima sankcijama protiv Moskve, optužene da je odgovorna za napad neurotoksičnim agensom na dvostrukog agenta Sergeja Skripala (66) i njegovu kćer Juliju (33) 4. ožujka u Salisburyju.

Oboje su od tada u komi, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson. Novi šef britanske antiterorističke policije Neil Basu izjavio je da bi istraga mogla trajati mjesecima.

Basu službeno sutra preuzima funkciju gdje zamjenjuje Marka Rowleya koji odlazi u mirovinu. Skupili smo 400 svjedočanstava, 800 dokaza i pregledali 4000 sati videosnimaka, dodao je. Za tu istragu je mobilizirano oko 250 detektiva.

Moskva je jučer tražila od Londona dokaze za optužbe ili ispriku. Prije ili kasnije će trebati odgovoriti na te neutemeljene optužbe i pružiti dokaze ili se ispričati, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, dok su u Bruxellesu šefovi diplomacija Europske unije Londonu iskazali njihovu potpunu solidarnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!