10:14 / 30.11.2018.

Autor: Hina/HRT

Provjerava se moguća kriminalna pozadina kvara zrakoplova njemačke vlade

-

-

Foto: - / -

Merkel je bila na putu za summit kad je vladin Airbus A340 obavio neplanirano, ali sigurno slijetanje u zračnu luku Koeln-Bonn u četvrtak.
Njemački istražitelji provjeravaju je li uzrok kvara zrakoplova kojim je njemačka kancelarka Angela Merkel trebala odletjeti u Argentinu na summit G20 imao kriminalnu pozadinu, objavio je u petak njemački list Rheinishe Post.

Merkel je bila na putu za summit kad je vladin Airbus A340 obavio neplanirano, ali sigurno slijetanje u zračnu luku Koeln-Bonn u četvrtak. Kapetan je rekao putnicima u zrakoplovu kako je odlučio zamijeniti zrakoplov u zračnoj luci Koeln-Bonn nakon "kvara nekoliko elektronskih sustava", ali je rekao kako nije bilo sigurnosne opasnosti.

Zrakoplov Konrad Adenauer, imenovan prema prvom njemačkom poslijeratnom kancelaru, koji vlada koristi za službena putovanja i diplomatske poslove, poletio je iz Berlina, ali se okrenuo nazad iznad Nizozemske.

Merkel je incident nazvala "ozbiljnim kvarom". Ona i njemački ministar financija Olaf Scholz u petak rano ujutro nastavili su put u Buenos Aires, no stići će nakon što čelnici G20 počnu raspravu.

Rheinische Post je navodeći sigurnosne izvore rekao da vlada provjerava ima li incident "kriminalnu pozadinu", premda izvori dodaju da u takvim situacijama istraga redovito "ide u svim smjerovima" .

Časopis Der Spiegel objavio je da je u kvaru bio cijeli komunikacijski sustav u zrakoplovu zbog čega je zrakoplov bio prisiljen sletjeti koristeći satelitski telefon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!