11:04 / 31.05.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Prva cjepiva stigla u Burkinu Faso

Prva cjepiva stigla u Burkinu Faso

Prva cjepiva stigla u Burkinu Faso

Foto: Anne Mimault / REUTERS

Burkina Faso, jedna od afričkih država koje još nisu započele kampanju cijepljenja, u nedjelju je dobila svoje prve doze cjepiva protiv covida-19 u sklopu inicijative COVAX.

Ministarstvo zdravstva Burkine Faso objavilo je da je 115.200 doza cjepiva AstraZenece stiglo u prijestolnicu Ouagadougou. Na zračnoj luci dočekala ih je delegacija predvođena ministrom zdravstva Charlemagneom Ouerdraogom.

U idućih nekoliko tjedana stići će druga cjepiva kako bi dopunila ono što imamo, rekao je ministar, a prenosi agencija Reuters.

Burkina Faso, zapadnoafrička država s oko 21,5 milijuna stanovnika, planira cijepiti preko 15 milijuna ljudi, a započet će sa zdravstvenim radnicima.

U svijetu je cijepljeno oko 1,5 milijardi ljudi, no samo 1 posto njih u je u Africi, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Burkina Faso je u svibnju bila jedna od nekoliko afričkih država, uz Tanzaniju i Čad, koje je Međunarodni odbor za spašavanje (IRC) izdvojio kao zemlje koje nisu dale još nijednu dozu dok bogatije države imaju višak cjepiva.

Inicijativom COVAX, koju podržavaju WHO i Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI), planira se do kraja 2021. osigurati 2 milijarde cjepiva za siromašnije države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!