10:02 / 22.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Prva pošiljka američke vojne opreme stigla u Ukrajinu

U kijevsku zračnu luku stigao je prvi američki paket

U kijevsku zračnu luku stigao je prvi američki paket

Foto: Ministarstvo obrane Ukrajine / via Reuters

Prva pošiljka američkog paketa sigurnosne potpore Ukrajini u vrijednosti od 200 milijuna dolara stigla je u Kijev, priopćilo je u subotu američko veleposlanstvo.

Isporuka je uslijedila nakon ovotjednog posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Kijevu u jeku zabrinutosti Kijeva i njegovih zapadnih saveznika zbog desetaka tisuća ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. Rusija niječe planiranje nove vojne ofenzive.

Paket pomoći od 200 milijuna dolara Washington je odobrio u prosincu.

"Sjedinjene Države i dalje će pružati takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u stalnim naporima da obrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije", stoji na Facebooku.

Ukrajinski ministar obrane zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

Napetosti na istoku Europe komentirao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Poručio je da je invazija u suprotnosti s međunarodnim pravom, ali i da vjeruje da se to neće dogoditi jer će se problemi riješiti diplomatskim putem.

- Ovo je samo donekle kao hladni rat. Tada mir nikada nije bio zaista ugrožen, jer postojao je određeni stupanj predvidljivosti u hladnom ratu. Ovo što imamo sada, mnogo je manje predvidljivo. Nemamo instrumente za suočavanje s ovom krizom, ovo je uistinu opasna situacija - rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!