13:28 / 15.02.2020.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/HRT

Prva smrt od koronavirusa u Europi, turist umro u Francuskoj

Ilustracija, foto: China Daily/REUTERS

Ilustracija, foto: China Daily/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Osamdesetogodišnji kineski turist umro je u paršikoj bolnici. U Francuskoj je 11 zaraženih. Tri pacijenta puštena su iz bolnice nakon oporavka.
Osamdesetogodišnji kineski turist umro je u paršikoj bolnici od plućne bolesti koju je prouzročio koronavirus, potvrdila je francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn. To je prva smrt od koronavirusa u Europi.

Preminuli Kinez živio je u pokrajini Hubei, iz koje se proširila epidemija. Stigao je u Francusku 16. siječnja, a hospitaliziran je 25. siječnja, nakon čega se njegovo stanje ubrzo pogoršalo. Kći preminulog također je zaražena koronavirusom, ali se uspješno oporavlja te će uskoro biti puštena, rekla je Buzyn. U Francuskoj je evidentirano 11 zaraženih koronavirusom, od kojih su tri pacijenta puštena iz bolnice nakon oporavka.

Prvi slučaj zaraze bilježi se u Africi. Egipatsko ministarstvo zdravstva objavilo je kako je kod njih u karanteni jedan zaraženi stranac. Istodobno, i dalje raste broj zaraženih u Kini. Riječ o gotovo 67 000 ljudi! Kineske vlasti naredile su dvotjednu karantenu za stanovnike koji se vraćaju u Peking nakon godišnjeg odmora. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi kazao je kako se izbijanje zaraze u pokrajini Hubei i Wuhanu sve bolje kontrolira.Amerikanki dijagnosticiran koronavirus u Maleziji Malezijsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je 83-godišnja Amerikanka nakon testiranja pozitivna na koronavirus, što je dvadeset drugi slučaj te bolesti u zemlji. Žena je u petak sletjela u Maleziju zajedno sa 145 drugih putnika s kruzera Westerdama kojemu je u četvrtak odobreno pristajanje u kambodžanskoj luci Sihanoukvilleu. Ta žena prva je osoba s kruzera MS Westerdam u koje je potvrđena zaraza koronavirusom. I njezin je suprug imao simptome, no njegov je test bio negativan. Taj par je jedini među 145 putnika koji je imao simptome, navodi agencija Reuters.

Na kruzeru Diamond Princess koji je dva tjedna u karanteni u Japanu - 67 je novozaraženih. Više od 3 i pol tisuće ljudi bilo je na brodu u trenutku izbijanja zaraze koja se proširila na njih oko 300. Ondje je i 6 hrvatskih državljana. Za sada nema informacija da je netko od njih zaražen. Kruzer bi trebao izaći iz karantene za četiri dana.

Ministar zdravstva Vili Beroš još je jedanput istaknuo da Hrvatska, zajedno s ostalim članicama Europske unije, poduzima sve potrebne korake u zaštiti od koronavirusa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!