Prve kovanice s likom britanskog kralja Charlesa ulaze u optjecaj

08.12.2022.

08:54

Autor: Hina/HRT/R.S.

Britanske kovanice s portretrom Charlesa III.

Britanske kovanice s portretrom Charlesa III.

Foto: Peter Nicholls / Reuters

Prve kovanice s likom britanskog kralja pojavit će se u optjecaju u poštanskim uredima diljem Ujedinjenog Kraljevstva od danas.

Kraljev portret prvo će se pojaviti na kovanici od 50 penija, s poleđinom novčića ili "repom" u znak sjećanja na život i ostavštinu kraljice Elizabete II. Prigodna verzija kovanice puštena je u listopadu, što je izazvalo rekordan broj posjetitelja na internetskoj stranici Kraljevske kovnice novca u iduća 24 sata.


Oko 9,6 milijuna kovanica od 50 penija konačno će ući u optjecaj, u skladu s potražnjom. Rebecca Morgan, direktorica kolekcionarskih usluga u Kraljevskoj kovnici, rekla je: - Danas obilježavamo novu eru za kovanice u Ujedinjenom Kraljevstvu, s likom kralja Charlesa III. koji se pojavljuje na 50 penija u optjecaju.


- Kraljevskoj kovnici povjereno je izrađivati kovanice s likom monarha više od 1100 godina i ponosni smo što nastavljamo ovu tradiciju u vrijeme vladavine kralja Charlesa III.


Kraljev lik izradio je kipar Martin Jennings, a Charles ga je osobno odobrio. U skladu s tradicijom, portret kralja gleda ulijevo u suprotnom smjeru od pokojne kraljice. Na naličju kovanice od 50 penija je dizajn koji se izvorno pojavio na kruni iz 1953. godine, u spomen na kraljičinu krunidbu.


Uključuje četiri četvrtine kraljevskog grba prikazane unutar štita. Između svakog štita je amblem matičnih naroda: ruža, čičak, djetelina i poriluk. Sve kovanice Ujedinjenog Kraljevstva koje nose lik kraljice Elizabete II. ostat će zakonsko sredstvo plaćanja i u aktivnom optjecaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!