07:53 / 11.10.2018.

Autor: M.A./I.H./S.M./HRT/Hina

Prve žrtve uragana Michaela

-

-

Foto: - / -

Uragan je bio vidljiv i s Međunarodne svemirske postaje. Bez struje je ostavio gotovo pola milijuna domova. Šteta je golema i tek se treba procijeniti.
Razorni uragan Michael najžešća je oluja koja je pogodila američku saveznu državu Floridu u posljednjih 80 godina. Dvije su osobe poginule. Nakon što je protutnjio kroz sjeverozapadni dio Floride, uragan četvrte kategorije pogodio je Alabamu i Georgiju, gdje je oslabio u tropsku oluju.

Izdano je upozorenje da će Michael udariti snažno u obalu Floride, pokraj Panama Cityja. Neki su ipak hrabro odlučili ostati u svojim domovima. Michael je udario brže i snažnije nego što se očekivalo i počeo razarati područje Floride. Brzinom od 250 kilometara na sat, vjetar je, kažu, čupao drveće kao grančice, rušio stabla na slabašne drvene kuće, dizao krovove.

Uragan je u priobalnim gradovima izazvao poplavu. Dvije osobe su poginule, jedna kad je na nju palo stablo. Kako je brzo došao, tako je i protutnjio Floridom, a posljedice njegova pustošenja vidljive su na svakom koraku.

Uragan je bio vidljiv i s Međunarodne svemirske postaje. Bez struje je ostavio gotovo pola milijuna domova. Šteta je golema i tek se treba procijeniti. Američki predsjednik na Floridi je proglasio izvanredno stanje. Michael bi do petka trebao postati posttropska ciklona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!