Prvi Europride otvoren u Beogradu podizanjem zastave

12.09.2022.

19:09

Autor: Hina/HRT

Prvi Europride u jugoistočnoj Europi

Prvi Europride u jugoistočnoj Europi

Foto: Zorana Jevtic / REUTERS

Podizanjem zastave ispred Palače Srbija u Beogradu je u ponedjeljak službeno otvoren prvi Europride u jugoistočnoj Europi.

Ovaj najznačajniji događaj za LGBTI+zajednicu odvijat će se tijekom cijeloga tjedna, kada će biti organizirano 130 različitih događaja, a sve bi trebalo završiti mimohodom u subotu, za koji još uvijek nije sigurno da će se održati, javila je agencija Tanjug.

Jedan od organizatora Europridea Goran Miletić rekao je da se još uvijek čeka odluka države te da su pregovori o mimohodu povodom Pridea u tijeku.

- Beograd će održavanjem Europridea pokazati da je grad otvoren za sve i jednak za sve, da je grad promjena i da prava svih moraju biti zajamčena, rekao je Miletić naglasivši da je ovo prilika za slanje poruka tolerancije, solidarnosti i jednakosti.

Po njegovim riječima, ovo je prvi put da je podignuta zastave ispred državne institucije, čime se želi poručiti da institucije moraju odraditi svoj posao kad je riječ o zaštiti prava LGBTI+ zajednice.

- Prvi korak trebalo bi biti hitno usvajanje zakona o istospolnim zajednicama, poručio je.

U Srbiji već danima vlada atmosfera napetosti i osporavanja održavanja povorke ponosa, u čemu prednjače desničarski aktivisti i Srpska pravoslavna crkva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!