Prvi posjet hrvatskog šefa diplomacije Gruziji

09.02.2023.

14:58

Autor: HTV/HRT

Prvi posjet hrvatskog šefa diplomacije Gruziji

Prvi posjet hrvatskog šefa diplomacije Gruziji

Foto: HTV / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman započeo je u četvrtak, 9. veljače 2023. godine, službeni posjet Gruziji. Riječ je o prvom takvom posjetu jednog ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gruziji.

Tijekom službenog posjeta ministar Grlić Radman susreo se s gruzijskim kolegom, ministrom Ilijom Darchiashvilijem, s kojim je razgovarao o nastavku intenziviranja političkog dijaloga Hrvatske i Gruzije, kao i o snaženju suradnje u područjima gospodarstva, trgovine, turizma, energetike i kulture.

- Ponovio sam ministru Darchiashviliju punu potporu Hrvatske europskom putu Gruzije. Gruzija napreduje prema statusu kandidatkinje i spremni smo pomoći na tom putu - iz vlastitog iskustva znamo da je to dugo putovanje, ali itekako korisno te pozdravljamo reformske napore i predanost procesu pristupanja EU-u', rekao je ministar Grlić Radman te dodao kako Hrvatska podržava europski put Gruzije, kao i suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Gruzije unutar njenih međunarodno priznatih granica te podupire mirno rješenje sukoba.

Ministri su nakon sastanka potpisali Memorandum o razumijevanju u području diplomatske izobrazbe. Ministar Grlić Radman pozdravio je nedavno otvaranje Veleposlanstva Gruzije u Zagrebu, kao i konzulata u Puli, što će zasigurno unaprijediti naše bilateralne odnose.

Ministar Grlić Radman susreo se, također, s predsjednikom Vlade Iraklijem Garibashvilijem, kao i potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva i održivog razvoja Levanom Davitashvilijem s kojim je potpisao Ugovor dviju vlada o gospodarskoj suradnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!