13:48 / 11.04.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Austin: Predanost SAD-a Izraelu trajna i čvrsta

Prvi posjet šefa Pentagona Izraelu

Prvi posjet šefa Pentagona Izraelu

Foto: Jim Lo Scalzo / REUTERS

Američki ministar obrane Lloyd Austin u nedjelju je, u svom prvom posjetu Izraelu kao dužnosnik nove američke administracije na čelu s Joe Bidenom, židovskoj državi zajamčio nastavak vojne potpore uz riječi da je predanost SAD-a Izraelu "trajna i čvrsta".

Austina je, uz vojne počasti, primio njegov izraelski kolega Benny Gantz. Nakon razgovora s Gantzom, Austin je kazao da će Washington i dalje izraelskoj vojsci biti jamac "kvalitativne vojne prednosti".

- Naša predanost Izraelu je trajna i čvrsta, rekao je Austin.

Gantz je nakon razgovora rekao da se Izrael nada da će se ubuduće postići bolji sporazum s Iranom u vezi spornog nuklearnog programa te da će Izrael "blisko surađivati" sa SAD-om da bi se to postiglo.


- Sadašnji Teheran predstavlja stratešku prijetnju međunarodnoj sigurnosti, cijelom Bliskom istoku i državi Izrael, rekao je Gantz.

Izrael se snažno protivio sporazumu iz 2015., a premijer Benjamin Netanyahu smatra Izrael najopasnijim protivnikom Izraela.

Razgovori oko ponovnog pridruženja SAD-a tom paktu, iz kojeg je administracija Donalda Trumpa izašla 2018., održani su početkom tjedna u Beču.

Nakon što je SAD izašao iz sporazuma i uveo nove sankcije teheranskom režimu, Iran od 2019. sustavno krši sporazum, a posljednjih mjeseci ubrzao je proces obogaćivanja uranija uvođenjem naprednih centrifuga.

Prema izvješću IAEA od 1. travnja, "Iran koristi 5060 centrifuga IR-1 instaliranih u 30 kaskada, 696 IR-2m cenrtifuga instaliranih u četiri kaskade i 174 centrifuge IR-4 u jednoj kaskadi u cilju obogaćivanja prirodnog UF6 - uranij heksafluorida, do pet posto fizijskog U-235 u Natanzu".

Biden je izrazio spremnost za povratak sporazumu i ukidanje sankcija nakon pregovora, no Teheran inzistira da se prvo ukinu sve sankcije koje se uvedene od 2018. Iran također odbija da u ovoj fazi direktno pregovara sa SAD-om.

Austin bi se tijekom dvodnevnog posjeta trebao sastati i s premijerom Netanyahuom, no posjet palestinskim područjima se ne očekuje iako je Biden signalizirao da bi htio ponovo izgraditi veze s Palestincima.

Austin će nastaviti svoju turneju u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Belgiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!