09:00 / 01.11.2020.

Autor: Hina

Prvi put u pet mjeseci Australija nema novooboljelih

Foto: REUTERS/Sandra Sanders

Foto: REUTERS/Sandra Sanders

Foto: - / REUTERS

U Australiji prvi put od 9. lipnja nije bilo transmisija, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Australija u nedjelju prvi put u gotovo pet mjeseci nije prijavila nove dnevne slučajeve zaraze koronavirusom, rekli su zdravstveni službenici, time oslobodivši prostor za daljnje ublažavanje mjera.

Savezna država Victoria, epicentar koronavirusa, gdje je umrlo više od 90 posto od ukupno 907 preminulih, nije prijavila nijednu dnevnu zarazu i nijedan smrtni slučaj drugi dan zaredom.

U Australiji prvi put od 9. lipnja nije bilo transmisija, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.

"Hvala svim našim sjajnim zdravstvenim i javnim djelatnicima i povrh svega Australcima", tvitao je Hunt.

Brze i stroge mjere kombinirane sa suglasnošću zajednice bile su dobra kombinacija za zaustavljanje pandemije pa ona nije prenapregnula australski zdravstveni sustav.

Glavni zdravstveni dužnosnik Victorije Brett Sutton u nedjelju je dao naznake da bi se u državi mogle ublažiti restrikcije kretanja, no apelirao je na daljnje poštovanje mjera.

- Koja dopuštenja stupaju na snagu... bit ćete obaviješteni kako će izgledati ovaj tjedan, rekao je Sutton na konferenciji za medije.

- Vidjeti 50.000 novih slučajeva u Francuskoj, vidjeti kako Belgija šalje pacijente izvan zemlje jer nemaju više kapaciteta - to je ono s čime bismo se suočili da nismo zadobili kontrolu nad virusom, naglasio je.

Australija je od početka pandemije prijavila malo više od 27.500 slučajeva.
Brzo je reagirala na početku zatvaranjem granica i uvođenjem mjera fizičke distance te širokim testiranjem i praćenjem kontakata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!