12:45 / 04.09.2018.

Autor: I.B./Hina

Prvi slučaj virusa Zapadnog Nila potvrđen u Sloveniji

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Virus prenose komarci, a najopasnije je tijekom toplih dana, obično u srpnju i kolovozu kada su komarci u Europi najaktivniji.
U Sloveniji je prošli tjedan zabilježen prvi slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila, a pacijent je već otpušten iz bolnice i oporavlja se kod kuće, potvrdio je slovenski Nacionalni institut za javno zdravlje.

Zbog sumnje na virus Zapadnog Nila ove je godine u Sloveniji testirano više od 30 pacijenata, ali rezultati testiranja bili su negativni.

Prošli tjedan bolest je potvrđena kod osobe iz središnjeg dijela Slovenije koja je bila hospitalizirana, navode u Institutu, te ističu da je ovo do sada jedini potvrđeni slučaj zaraze tim virusom.

Oboljela osoba bila je hospitalizirana, ali je otpuštena na kućnu njegu kada joj se zdravstveno stanje poboljšalo.

Virus prenose komarci, a najopasnije je tijekom toplih dana, obično u srpnju i kolovozu kada su komarci u Europi najaktivniji.

Oko 80 posto zaraženih ljudi nema nikakve simptome, a kod ostalih oni nalikuju na gripu.  

Bolest je potencijalno smrtonosna, obično među starijim pacijentima, ako se razviju komplikacije poput encefalitisa ili meningitisa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!