09:41 / 29.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Prvi slučajevi COVID-a na udaljenom pacifičkom otočju

Foto:  REUTERS/Baz Ratner

Foto: REUTERS/Baz Ratner

Foto: - / REUTERS

Maršalovi Otoci, jedno od posljednjih mjesta na svijetu nedodirnutih pandemijom COVID-a, zabilježili su prva dva pozitivna slučaja kod dvoje djelatnika u američkoj bazi.
Maršalovi Otoci, jedno od posljednjih mjesta na svijetu nedodirnutih pandemijom COVID-a, zabilježili su prva dva pozitivna slučaja kod dvoje djelatnika u američkoj bazi koji su nakon dolaska s Havaja dobili pozitivne rezultate, piše BBC.

➡️
COVID-19 - najnovije informacije
➡️ Svakih 9 dana udvostručuje se broj zaraženih u Engleskoj

Par je doletio vojnim zrakoplovom i bio u izolaciji od lokalne zajednice od dolaska. Maršalovi Otoci zatvorili su granice u ožujku kako bi spriječili prodor virusa, u strahu od pandemije pod kojom bi krhki zdravstveni sustav mogao kolabirati.

Vlasti su objavile da 46-godišnji muškarac i 35-godišnja žena nisu opasni za zajednicu jer su testirani dok su bili u karanteni. Sigurnosne mjere koje su na snazi osigurale su da nisu došli u kontakt s lokalnom zajednicom, kazali su dužnosnici.

Većina otočnih država u Pacifiku zatvorila je granice još u ranom stadiju pandemije. U lipnju su Maršalovi Otoci ublažili restrikcije kako bi omogućili djelatnicima američke vojne baze da uđu u zemlju, ali samo uz trotjednu karantenu. Kiribati, Mikronezija, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu i Vanuatu i dalje tvrde da nemaju zaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!