16:42 / 16.08.2020.

Autor: HRT

Prvi telefonski razgovor ministara Izraela i UAE-a

Foto: Esa Riutta/Pixabay

Foto: Esa Riutta/Pixabay

Foto: - / -

Ministri vanjskih poslova Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata prvi su put telefonski razgovarali, nakon što je UAE otvorio telefonske linije s Izraelom u sklopu uspostave diplomatskih odnosa posredstvom Washingtona.

Izrael i UAE u četvrtak su objavili uspostavu diplomatskih odnosa, uz posredovanje SAD-a, što je razljutilo Palestince i protuizraelske sile, poput Irana.

Prva je to zaljevska zemlja s kojom je Izrael uspostavio diplomatske odnose i treća arapska, nakon Egipta i Jordana. Sporazum obećava veliki porast bilateralne trgovinske razmjene.

Ministri vanjskih poslova Izraela i UAE-a razgovarali su telefonski kako bi označili otvaranje telefonskih linija.

Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi kazao je da su se on i šeik Abdulah bin Zajed, ministar vanjskih poslova UAE-a, dogovorili da će se uskoro sastati.

Izraelsko ministarstvo informiranja objavilo je u subotu da su pružatelji telekomunikacijskih usluga u UAE-u omogućili uspostavu poziva s Izraelom.
Izraelski portali, koji su prethodno bili blokirani u UAE-u, sada su dostupni.

- Čestitam Ujedinjenim Arapskim Emiratima na deblokiranju, objavio je na Twitteru izraelski ministar informiranja Yoaz Hendel.

-
Mnoge ekonomske prilike sada će se otvoriti, a ovi koraci prema izgradnji međusobnog povjerenja važni su za promicanje interesa obje zemlje, dodao je.

U potpisanom sporazumu stoji da će se delegacije Izraela i UAE-a sastati u idućim tjednima kako bi se potpisali bilateralni sporazumi o investicijama, turizmu i izravnim zrakoplovnim linijama te o otvaranju veleposlanstava.

U subotu je potpisan prvi poslovni sporazum nakon uspostave diplomatskih odnosa. APEX National Investment dogovorio je suradnju s izraelskom tvrtkom Tera u području istraživanja i razvoja povezanog s covidom-19, uključujući razvoj testova.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a kazalo je za Reuters kako očekuje sporazum o recipročnim vizama.

Izrael će biti sudionik svjetske izložbe EXPO 2020. u Dubaiju, koja je odgođena za 2021. zbog pandemije koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!