08:18 / 28.09.2020.

Autor: M.Š./Hina

Prvo sučeljavanje Trumpa i Bidena nakon vrlo prljave uvertire

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: - / REUTERS

Kampanja za američke predsjedničke izbore ovaj tjedan ulazi u novu fazu.
Kampanja za američke predsjedničke izbore ovaj tjedan ulazi u novu fazu političkim televizijskim spektaklom koji će pratiti milijuni Amerikanaca - prvim izravnim sučeljavanjem aktualnog predsjednika i njegova demokratskog izazivača. 

- NY Times: Trump 10 od zadnjih 15 godina nije platio porez na dobit

Donald Trump
i Joe Biden sučelit će se u utorak, odnosno rano u srijedu po srednjoeuropskom vremenu, na prvoj od tri debate predviđene prije izbora 3. studenoga. 

Izborna kampanja uvelike je zbog koronavirusa virtualna, što daje dodatnu težinu prvoj 90-minutnoj debati kada će deseci milijuna Amerikanaca dobiti prigodu procijeniti dvojicu političara koji se međusobno optužuju da predstavljaju egzistencijalnu prijetnju Sjedinjenim Državama.

Biden je u subotu rekao da zna da će debata biti teška. 

- Radit će se prije svega o osobnim napadima i lažima jer on samo to zna, rekao je Biden o Trumpu. 

- On ne zna kako razgovarati o činjenicama. Za to nije dovoljno inteligentan, dodao je.

Nakon prve 90-minutne debate koju će moderirati novinar Fox Newsa Chris Wallace, predviđene su još dvije, 15. i 22. listopada.

Biden (77) zbog pandemije vodi diskretniju kampanju od svog 74-godišnjeg protivnika.

Trump to koristi i ne prestaje govoriti o nedostatku energije svog protivnika, kojega naziva "uspavani Joe". Naglašava i da je Biden marioneta radikalne ljevice.

Mjesece je proveo i ocrnjujući mentalno stanje Joea Bidena te je javno postavljao pitanje je li Biden uzimao lijekove kako bi mu um bio bistriji. 

Trump nije imao debatu s nekim protivnikom od 2016. i izborne utrke s Hillary Clinton.

- Uobičajeno, prva debata je teža za aktualnog predsjednika, rekao je Aaron Kall sa Sveučilišta Michigan i suautor "Debating The Donald."

- Kad ste predsjednik, vi ste pomalo u svom svijetu i povijesno prva debata obično ide protivniku, dodao je.

Biden: Trump kao Goebbels

Biden tvrdi da je Trump "pomalo poput Goebbelsa" i koristi se receptima nacističke propagande. 

- Ponavljate laž i opet i opet, ponavljate je, ponavljate, ponavljate... kako bi ona postala prihvaćena činjenica. Ljudi znaju da je predsjednik lažljivac, rekao je Biden.

Teme na dnevnom redu debate vruća su politička i socijalna pitanja poput rezultata koje su u karijerama postigli Trump i Biden, imenovanje u Vrhovni sud, situacija s koronavirusnom bolesti, rasni odnosi i nasilje u gradovima te integritet izbora.

Američki predsjednik u subotu je nominirao konzervativnu sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala Ruth Bader Ginsburg.

Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu koji trenutačno kontroliraju republikanci.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell pozdravio je nominaciju Amy Coney Barrett u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trumpov izbor.

Demokrati žestoko kritiziraju namjeru da se na tako važnu i doživotnu funkciju nekoga imenuje samo dva mjeseca prije izbora, ali malo je toga što mogu učiniti da republikance u tome spriječe.

Senatska saslušanja moguće nove sutkinje počinju 12. listopada.

Trumpov as iz rukava

Budući da Biden vodi u anketama i na nacionalnoj razini i u ključnim državama, Trump je ovom nominacijom, kojom će najviši američki sud gurnuti udesno u godinama koje dolaze, dao ključan vjetar u leđa svojoj kampanji.

A na televizijsku debatu gleda kao na as iz rukava. Trump ima veliko povjerenje u svoju moć na pozornici, ali će morati premostiti činjenicu o 200.000 umrlih od koronavirusa, govoriti o ekonomskom padu te se suočiti s umorom Amerikanaca od njegovih neprestanih skandala.

- Kad Joe Biden stupi na tu pozornicu, bit će to prvi trenutak u četiri godine da će Amerikanci imati prigodu sučeliti Trumpa s onim što je napravio, kazao je Steve Schmidt, republikanski strateg koji se pretvorio u Trumpova protivnika.

Bidenu kao izbornom favoritu prije svega treba da ostane odmjeren i stabilan, ali će protiv sebe imati osobu koju mnogi smatraju najvećim provokatorom.

- Nema gotovo nikakve sumnje da će ga Trump pokušati isprovocirati, rekao je David Barker, direktor Centra za kongresne i predsjedničke studije na Američkom sveučilištu.

Biden nema debelu kožu i neki od njegovih najpoznatijih gafova dogodili su se upravo kada je odgovarao na pitanje ili komentar koji ga je pogodio, dodao je.

Trump traži da se Biden testira na drogu prije debate

Trump je ponovno zatražio da se njegov protivnik na izborima testira na drogu prije debate u utorak.

- Zahtijevat ću da se uspavani Joe Biden testira na drogu prije ili poslije debate u utorak navečer. Naravno i ja ću pristati na to. Njegovo ponašanje na debatama je neujednačeno, da se blago izrazim, a to bi mogle uzrokovati samo droge???, tvitao je Trump.

Mentalno stanje Bidena mjesecima je meta napada Trumpa i njegovih suradnika. Aktualni predsjednik optužuje Bidena da se drogira kako bi poboljšao svoje javne nastupe, ali nije iznio nikakve dokaze za to.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!