Završen očevid: Uzrok oštećenja zrakoplova nije vatreno oružje

10:43 / 23.06.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Pucano na avion Croatia Airlinesa na letu iz Zagreba za BiH?

Pucano na avion Croatia Airlinesa na letu iz Zagreba za BiH?

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Zračni prijevoznik Croatia Airlines u četvrtak je potvrdio da su na trupu zrakoplova, koji je letio na liniji Zagreb - Sarajevo, nakon slijetanja u Sarajevu u srijedu navečer uočena oštećenja na trupu zrakoplova. Policijskim očevidom utvrđeno je da ne postoje indicije koje bi upućivale na zaključak da je oštećenje na zrakoplovu nastalo djelovanjem vatrenog oružja. Prema stajalištu stručnih osoba, oštećenje je nastalo mehaničkim udarcem, priopćilo je državno Tužiteljstvo BiH. Nalaz sarajevskih istražitelja potvrdila je i Croatia Airlines.

Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, koordinirao je provođenje očevida koji je na aerodromu u Sarajevu obavila ekipa za očevid. Prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi upućivale na to da je oštećenje na zrakoplovu nastalo djelovanjem vatrenog oružja.

Prema stajalištu stručnih osoba, oštećenje je nastalo mehaničkim udarcem.

Obavljenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica, ni drugih tragova koji bi upućivali na djelovanje projektila iz vatrenog oružja, priopćeno je iz državnog Tužiteljstva BiH.

- Nakon slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa Dash 8-Q400, koji je na redovnoj liniji Zagreb - Sarajevo jučer navečer poletio iz Zagreba, te sletio u Sarajevo u 22,50 sati, na trupu zrakoplova uočena su oštećenja te se, sukladno uobičajenim procedurama nacionalnog avioprijevoznika, odmah pristupilo potrebnim koracima, priopćeno je iz Croatia Airlinesa.

Trenutačno je u tijeku policijski očevid koji ima za cilj utvrditi potrebne detalje vezane za uzrok oštećenja, o čemu će, kako najavljuju iz hrvatskog zračnog prijevoznika, promptno obavijestiti javnost.

- Sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, dok se nacionalni avioprijevoznik i u ovoj situaciji vodio najvišim standardima sigurnosti", ističu iz Croatia Airlinesa.

Oštećeni zrakoplov trenutačno je u Zračnoj luci Sarajevo, a svi putnici sa sinoćnjeg leta bit će preusmjereni drugim avionom na sljedeći let na liniji Sarajevo - Zagreb, zaključuje se u priopćenju Croatia Airlinesa.

Nije poznato gdje je zrakoplov oštećen i kako se dogodio ovaj incident.

Video: Armin Durgut/PIXSELL

Državno Tužiteljstvo BiH prije je priopćilo da je na zrakoplovu Croatia Airlinesa, koji je u srijedu navečer sletio u Sarajevo, uočeno oštećenje koje je moglo nastati pucnjem iz vatrenoga oružja. Prigodom redovitog pregleda zrakoplova na pisti sarajevske zračne luke, na trupu letjelice uočeno je oštećenje nakon čega je odmah naređena istraga.

Priopćenjem državnog Tužiteljstva BiH ne isključuje se mogućnost da je oštećenje naneseno "iz vatrenog oružja".

Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH zatražio je provođenje očevida uz nazočnost pripadnika Uprave za civilno zrakoplovstvo BiH. Iz Tužiteljstva BiH također su naveli da oštećenje na trupu zrakoplova "nije ni na koji način ugrozilo sigurnost leta i putnika".

Detaljnim pregledom utvrdit će se način oštećenja, kao i sigurnost zrakoplova za dalju zračnu plovidbu, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

- Nakon zaprimljene informacije, da je redovnom kontrolom zrakoplova na aerodromu Sarajevo, koji je stigao letom iz Zagreba, na trupu letjelice uočeno oštećenje za koje postoji mogućnost da je naneseno zrnom iz vatrenog oružja, dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH zatražio je provođenje očevida, koje će provesti ekipa za očevid, uz prisustvo dužnosnika Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH dežurni tužitelj također će biti na terenu, na mjestu uviđaja, gdje će rukovoditi aktivnostima. Uočeno oštećenje nije ni na koji način ugrozilo sigurnost leta i putnika, a detaljnim pregledom utvrdit će se način oštećenja, kao i sigurnost zrakoplova za daljnju zračnu plovidbu, priopćio je glasnogovornik mr. sc. Boris Grubešić, rukovoditelj Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!