BiH: Priveden otac dječaka koji je u školi pucao u nastavnika

14.06.2023.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: HRT/V.G.

BiH: U napadu u školi teško ozlijeđen nastavnik engleskog

BiH: U napadu u školi teško ozlijeđen nastavnik engleskog

Foto: Stringer / Pixsell

Strašan događaj u Bosni i Hercegovini. Trinaestogodišnji dječak pucao je u učitelja u osnovnoj školi u mjestu Lukavac. Nastavnik je prevezen u bolnicu. Napadač je bivši učenik škole koji je iz nje izbačen zbog lošeg ponašanja.

Nitko jutros nije ni slutio da bi kraj nastavne godine mogao biti obilježen krvavim činom. 

- Oko 9 sati 13-godišnjak je došao s pištoljem u školu, ispalio četiri hitca od kojih je jedan pogodio njegova učitelja u vrat. Teško ranjeni učitelj prevezen je u bolnicu, rekao je Ilko Barbarić u središnjem Dnevniku HTV-a. 

Dodao je da je policija brzo reagirala i uhitila maloljetnika.

- O motivima se nagađa. Spominju se njegovo problematično ponašanje te teška obiteljska situacija nakon smrti majke, rekao je HRT-ov novinar.

Istaknuo je i da je u poslijepodnevnim satima priveden njegov otac koji mora objasniti odakle djetetu oružje.

- Neslužbeno, dječak je oružje pronašao na tavanu, a pripadalo je njegovu pokojnom djedu, rekao je Ilko Barbarić.

Kao počinitelj napada identificiran je maloljetnik G. M., rođen 2008., kojega je policija pronašla na mjestu zločina i odmah uhitila.

Mediji navode da je riječ o dječaku koji je prije izbačen iz škole "Lukavac grad" i premješten u drugu zbog lošeg vladanja. Nastavnik u kojega je pucao ujedno je pomoćnik ravnatelja škole, a njegov otac potvrdio je identitet.

Rekao je da su ga liječnici u bolnici u Tuzli izvijestili da mu je sin stabilno iako je teško ozlijeđen. 

Portal Klix, pozivajući se na neimenovane izvore, naveo je da je G. M., nakon što je izbačen iz škole "Lukavac grad", prijetio osvetom, no na to nitko nije obraćao posebnu pozornost.

U školama u BiH proteklih godina nije bilo incidenata s tako tragičnim posljedicama, no razmjerno su česti slučajevi vršnjačkog nasilja.

Među prvima je na incident u Lukavcu reagirao ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić koji je odmah zatražio poduzimanje dodatnih mjera kako bi se spriječile slične tragedije.

Upozorio je i da su takvi napadi izravna posljedica lošeg ozračja u društvu ispunjenog stalnim svađama i verbalnim sukobima, što sada dolazi na naplatu.

- Koliko nam još opomena trebaju poslati nasilnici ne bismo li se svi trgnuli i shvatili da klizimo u propast? Očito je potrebna i promjena zakonske regulative u više područja kako bi se spriječile nove tragedije. Ali je prije svega potrebno graditi društvo tolerancije, solidarnosti i međusobnog poštovanja, izjavio je Nešić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!