21:28 / 11.12.2018.

Autor: P.F./M.M./HRT/Hina

Pucnjava u Strasbourgu: potvrđena smrt dviju osoba, 12 ranjenih

-

-

Foto: - / -

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je u komandni centar policije i obavještajnih službi kako bi nadgledao tijek akcije i razvoj događaja iz prve ruke.
Iako su informacije govorile da su najmanje četiri osobe poginule, iza ponoći je službeno potvrđena smrt dvije osobe, a također se navodi da je 12 ranjenih, od kojih je šest kritičnom u pucnjavi na Adventskom sajmu na Trgu Kléber u središtu Strasbourga. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je u komandni centar policije i obavještajnih službi kako bi nadgledao tijek akcije i razvoj događaja iz prve ruke.

Francuska policija opkolila je počinitelja koji je ranije ranjen u razmjeni vatre s vojskom. Identificiran je kao 29-godišnji muškarac s kriminalnim dosjeom te je na popisu osoba potencijalno povezanih s terorizmom. Navodno mu je ujutro pretražena kuća povezano s istragom o pljački te je pronađen eksploziv, a on je pobjegao, javljaju francuski mediji.

Motivi napada još se ne znaju, ali je otvorena istraga kako bi se vidjelo je li riječ o terorizmu.

Telefonom iz Strasbourga javila se Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu koja je na tom trgu bila sat vremena prije napada. Rekla je da je centar grada evakuiran, te istaknula da su cijeli dan bile stroge kontrole pri ulasku u centar grada - da su pregledavane torbe i ruksaci - međutim, kako je rekla, napadač se uspio provući. Dodala je i da iz Odjela za sigurnost Europskog parlamenta dobivaju informacije da se nigdje ne kreću i da svi moraju ostati na svojim mjestima.

Iako nije u neposrednoj blizini mjesta napada, zgrada Europskog parlamenta je blokirana kao objekt od posebnog značaja. Osobe koje su se zatekle u zgradi - zastupnici, službenici i posjetitelji ne mogu je napustiti.

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je "ozbiljan incident" u gradu i pozvalo stanovnike da ostane u kućama. Od građana i turista koji su se zatekli u središtu Strasbourga zatraženo je da se sklone u restorane i ne napuštaju ih.

Francuski ministar za ekologiju Francois de Rugy je napisao na Twitteru: "Solidarnost i podrška građanima Strasbourga, kao i podrška našim snagama sigurnosti. Ujedinjeni smo i odlučni u zaštiti francuskih građana".


Božićni sajam u Stasbourgu svake godine privlači milijune turista. Francuska je pod povećanim stupnjem pripravnosti nakon niza terorističkih napada 2015. i 2016. koje je izvela ili inspirirala Islamska država i u kojima je ubijeno više od 200 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!