Putin: Ako Zapad želi poraziti Rusiju, neka samo pokuša

07.07.2022.

22:22

Autor: P.F./Hina

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je izazov Zapadu poručivši mu neka samo pokuša poraziti Rusiju na bojnom polju u Ukrajini, gdje Moskva još nije počela ozbiljne stvari.

- Danas čujemo da nas žele pobijediti na bojnom polju. Što reći? Neka pokušaju, rekao je Putin na sastanku sa čelnicima skupina u donjem domu parlamenta koji je prenosila televizija.

- Više puta smo čuli da se Zapad želi boriti s nama do posljednjeg Ukrajinca. To je tragedija za ukrajinski narod. No čini se da sve ide u tom smjeru, dodao je.

Ove ratoborne izjave dolaze u vrijeme kada su SAD i europske zemlje ovih tjedana ubrzale dopremu oružja ukrajinskim snagama koje pokušavaju zaustaviti napredovanje ruske vojske na istoku zemlje.

- Svi moraju znati da još nismo počeli ozbiljne stvari u Ukrajini, rekao je Putin u svom govoru, jednom od najoštrijih zadnjih tjedana.

Ipak, nije najavio proširenje vojne operacije ni druge konkretne inicijative.

- Istodobno, mi ne odbijamo mirovne pregovore. No oni koji ih odbijaju moraju znati da što ih dulje budu odbijali, bit će im teže pregovarati s nama, dodao je ruski predsjednik.

Koristeći se retorikom koja podsjeća na retoriku sovjetskih vođa u vrijeme hladnog rata, Putin je ujedno osudio zapadni "totalitarni liberalizam" i ocijenio da ofenziva u Ukrajini označava početak preobrazbe svijeta obilježenog , kako je rekao, egocentričnom američkom globalizacijom ka stvarno multipolarnom svijetu.

- U većini zemalja ljudi ne žele takav život ni takvu budućnost. Umorni su od klečanja i od ponižavanja pred onima koji misle da su posebni, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!