14:43 / 30.01.2018.

Autor: HRT

Putin američki popis ruskih oligarha nazvao "neprijateljskim činom"

-

-

Foto: - / -

Na popisu je više od 40 članova predsjedničke administracije, ali ne i Putin.
Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je objavljeni popis američkog ministarstva financija, na kojemu su se pod prijetnjom sankcija našli brojni uglednici bliski Kremlju, nazvao "neprijateljskim činom".

Taj popis će po njegovu mišljenju zasigurno dodatno zakomplicirati američko-ruske odnose i "naštetiti međunarodnim odnosima u cjelini". "U stvari, sve osobe na tom popisu su okarakterizirane kao neprijatelji SAD-a", kazao je Putinov glasnogovornik Dimitrij Peskov.

Popis navodi 210 imena političkih dužnosnika i "oligarha" koji su se na listu dospjeli zbog svoje bliskosti ruskim vlastima i financijske moći. Među 114 političara se nalaze izvršni direktori moćnih državnih kompanija poput Gazproma i Rosnefta te glavešine obavještajnih agencija, FSB-a, SVR-a i GRU-a.

Na popisu je završio i ruski premijer Dmitrij Medvedev, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i još više od 40 članova predsjedničke administracije, ali ne i Putin.

Na listi je i 96 oligarha s bogatstvom većim od milijardu dolara, a među kojima su utjecajni investitor Roman Abramovič te industrijski magnati Oleg Deripaska i Aleksandar Abramov.

SAD je objavio popis kao dio zakona o sankcijama protiv svojih protivnika, koji je ozakonjen 2017. godine. U dokumentu američkog ministarstva financija stoji da stavljanje na listu ne znači i sudjelovanje u nelegalnim aktivnostima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!