Putin na vojnoj paradi u Moskvi: Zemlje NATO-a nisu nas htjele čuti

09.05.2022.

07:43

Autor: M.M./HRT/Hina

Vladimir Putin održao govor na vojnoj paradi

Vladimir Putin održao govor na vojnoj paradi

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

U Moskvi je održana velika vojna parada kojom Rusija slavi kraj Drugoga svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom i nacizmom. Vojsci i naciji obratio se predsjednik Vladimir Putin koji je u govoru istaknuo da je sukob u Ukrajini bio neizbježan te da je Zapad planirao invaziju na njegovu zemlju. Dok je Putin govorio o junacima i oslobađanju, a Moskvom prolazila vojna parada, diljem Ukrajine čule su se sirene.

Putin je rekao u svom govoru da je njegova zemlja oduvijek zagovarala nedjeljivu sigurnost, sustav koji je ključan za cijelu međunarodnu zajednicu, ali da je NATO imao potpuno drukčije planove.

- U prosincu prošle godine predložili smo zaključivanje sporazuma o sigurnosnim jamstvima. Rusija je pozvala zapad na iskren dijalog u potrazi za razumnim, kompromisnim rješenjima, da uzmemo u obzir obostrane interese. Ali, sve je bilo uzalud, rekao je Putin na vojnoj paradi u povodu Dana pobjede.

- Zemlje NATO-a nisu nas htjele čuti, u stvari imale su potpuno drugačije planove (...) pripremana je još jedna operacija kažnjavanja u Donbasu, invazija naših povijesnih zemalja, uključujući Krim, istaknuo je Putin.

Podsjetio je da je sustavno stvarana "apsolutno neprihvatljiva prijetnja za Rusiju, izravno na njenim granicama".

Ustvrdio je da je Rusija učinila sve da zaustavi agresora.

- U Kijevu su najavili moguću nabavku nuklearnog oružja, a NATO je počeo aktivno preuzimati kontrolu nad nama susjednim teritorijem. Sustavno je stvarana neprihvatljiva prijetnja i to izravno na našim granicama, rekao je Putin.

Sve je ukazivalo, dodao je Putin, da je sukob s neonacistima, pristašama Stepana Bandere, koje podržavaju SAD i njihovi partneri, neizbježan, ali da u svijetu ne smije biti mjesta za "krvnike i naciste" te da je dužnost Rusije da čuva sjećanje na one koji su slomili nacizam.

On je rekao da je "specijalna vojna operacija", kako Rusija naziva invaziju na Ukrajinu, bila potrebna i pravodobna mjera, te je jedina ispravna odluka.

U govoru na Crvenom trgu je podsjetio da je NATO proširivao vojnu infrastrukturu, da su u Ukrajinu počele stizati na stotine stranih savjetnika, da je redovito isporučivano najmodernije naoružanje iz zemalja NATO-a.

- Opasnost je svakim danom bivala sve veća. Rusija se preventivno oduprla agresiji - to je bila iznuđena, pravovremena i jedina ispravna odluka suverene, snažne i neovisne zemlje, rekao je Putin.

U govoru odao počast ruskim oružanim snagama u ukrajinskom Donbasu poručivši da se tamo brani domovina.

- Vojnici i dragovoljci koji se bore u Donbasu, u istočnoj Ukrajini, bore se za sigurnost Rusije, bore se za domovinu, rekao je Putin na Crvenom trgu. Borite se za svoju domovinu, za njezinu budućnost, poručio je Putin vojnicima.

- Braneći domovinu kada se odlučuje o njezinoj sudbini uvijek je bila svetinja. Danas se borite za naš narod u Donbasu, za sigurnost Rusije, naše domovine, nastavio je.

Rusija je, podsjetio je, obećala da će "osloboditi" Donbas od Kijeva i dodao da su ljudi tamo bili izloženi velikoj agresiji, da su i "živi spaljivani".

Također je kazao da je smrt svakog vojnika i časnika bolna za Rusiju te da će država učiniti sve za skrb njihovih obitelji.

U govoru je pobudio sjećanje na sovjetsko herojstvo u Dugom svjetskom ratu i svoju vojsku pozvao da ostvare pobjedu. Govor je završio povikom okupljenim vojnicima: "Za Rusiju. Za pobjedu".

Putin, u 11-minutnom govoru na 75. dan ofenzive na Ukrajinu nije ništa rekao kako napreduje ruska "specijalna operacija" i nije dao do znanja koliko dugo bi mogla trajati.

U više navrata je usporedio rat u Ukrajini, kojeg opisuje kao bitku protiv nacistički orjentiranih ukrajinskih nacionalista, s izazovima Sovjetskog Saveza nakon invazije Adolfa Hitlera 1941.

Putin je rekao da se Rusija preventivno oduprijela agresiji jer se NATO širio i dostavljao naoružanje na njezine granice. On je kazao kako je prijetila invazija ruskim teritorijima, uključujući Krim.

video thumb

U Moskvi je jutros u devet sati počela vojna parada u povodu Dana pobjede, koju ove godine svijet pomno promatra zbog ruske invazije na Ukrajinu. Kroz vrata Spasiteljeve kule na Crveni trg izašao je automobil s brojem 0001 u kojem je ministar obrane Sergej Šojgu.

Vojna parada u Moskvi

Vojna parada u Moskvi

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

U vojnoj povorci sudjelovalo je oko 11.000 vojnika, a bili su izloženi tenkovi i druga vojna oprema.

Zračni dio vojne parade otkazan je zbog vremena.

Kremlj svoju invaziju na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače, naziva "posebnom vojnom operacijom".

Nagađalo se da bi Putin mogao narediti opću ili djelomičnu mobilizaciju vojnika, iako je Kremlj to već odbacio kao "glupost".

Za razliku od prijašnjih godina, na događaju nije bio ni jedan predsjednik strane države.

Galerija
Vladimir Putin, Foto: Sputnik/Anton Novoderzhkin/Reuters
Ruski predsjednik na vojnoj paradi u Moskvi, Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/via ReutersVladimir Putin na vojnoj paradi , Foto: Sputnik/Kremlin/via ReutersVojna parada u Moskvi, Foto: Maxim Shemetov/ReutersVojna parada u Moskvi, Foto: Maxim Shemetov/ReutersVojna parada u Moskvi, Foto: Evgenia Novozhenina/ReutersVojna parada, Foto: Maxim Shemetov/Reuters

- Rusija ima dovoljno visokopreciznih raketa i streljiva da ispuni sve zadaće dodijeljene oružanim snagama zemlje, izjavio je zamjenik premijera Jurij Borisov prije početka vojne parade, a prenosi agencija Interfax.

Borisov je rekao i da Rusija razvija hipersonične rakete nove generacije za izvođenje udara iz zraka te s kopna i mora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!