Putin i Erdogan razgovarali telefonom prije inauguracije turske nuklearne elektrane

27.04.2023.

17:22

Autor: Hina/HRT/R.S.

Turski i ruski predsjednici Erdogan i Putin

Turski i ruski predsjednici Erdogan i Putin

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Tayyip Erdogan razgovarali su telefonom, priopćili su njihovi uredi, prije nego što su dvije zemlje obilježile pokretanje prvoga turskoga nuklearnog reaktora.


Nuklearna elektrana Akkuyu u južnoj turskoj pokrajini Mersinu izgradila je ruska državna tvrtka Rosatom.

Erdogan je zahvalio Putinu tijekom razgovora na pomoći oko elektrane, priopćio je ured turskog predsjednika.

Razgovarali su i o crnomorskoj inicijativi za žito te o situaciji u Ukrajini, rečeno je.


Suradnja 


Putin je rekao da su se dogovorili produbiti gospodarsku, trgovinsku i poljoprivrednu suradnju.

Obojica predsjednika virtualno su sudjelovala na svečanosti ubacivanja nuklearnog goriva u prvi energetski blok u Akkuyu.

Projekt vrijedan 20 milijardi dolara i snage 4800 megavata za izgradnju četiri reaktora u sredozemnom gradu Akkuyu omogućit će Turskoj da se pridruži malom klubu zemalja s civilnom nuklearnom energijom.

- Planiramo dovršiti fizičko pokretanje (pogona) sljedeće godine... kako bismo mogli kontinuirano proizvoditi električnu energiju od 2025., kao što smo se dogovorili, rekao je Andrej Lihačev, čelnik Rosatoma.

Turska se nada da će elektrana, koju je Lihačev trenutno opisao kao "najveće nuklearno gradilište na planetu", smanjiti svoju ovisnost o uvozu ugljikovodika za energiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!