Putin i Xi razmotrit će "agresivnu" retoriku SAD-a i NATO-a

12:56 / 14.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Razgovor predsjednika Rusije i Kine

Razgovor predsjednika Rusije i Kine

Foto: File Photo / REUTERS

Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Xi Jinping, razmotrit će napetosti u Europi i "agresivnu" retoriku SAD-a i NATO-a tijekom video razgovora u srijedu, priopćio je Kremlj.

Njihov razgovor održat će u trenutku visokih napetosti u odnosima obje zemlje sa Zapadom. Peking je pod pritiskom zbog ljudskih prava, a Moskva zbog gomilanja vojnika blizu granice s Ukrajinom.

- Situacija u međunarodnim poslovima, posebice na europskom kontinentu, trenutno je vrlo, vrlo napeta i zahtijeva raspravu saveznika, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, misleći na Moskvu i Peking.

- Vidimo vrlo, vrlo agresivnu retoriku NATO-a i SAD-a, a to zahtijeva razgovor nas i Kineza, naglasio je.

Rusija je izgradila tješnje veze s Kinom kako su se njeni odnosi sa Zapadom pogoršavali, a Putin je koristio partnerstvo kao način uravnoteženja utjecaja SAD-a dok je sklapao unosne poslove, posebice u području energetike. On i Xi dogovorili su se ove godine da će produžiti 20-godišnji ugovor o prijateljstvu i suradnji.

Peskov je rekao da će Putin i Xi imati dug razgovor s dnevnim redom koji će uključivati energetiku, trgovinu i ulaganja.

Njihova razgovor održat će se osam dana nakon videosamita Rusija-SAD na kojem je američki predsjednik Joe Biden upozorio Putina da ne napada Ukrajinu, a Putin mu je rekao da Rusija traži pravno obvezujuća sigurnosna jamstva Zapada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!