20:13 / 22.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Putin kaže da je osobno odobrio evakuaciju Navaljnog u Njemačku

Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Putin je rekao da Navaljni, da ga je otrovala ruska vlada, ne bi bio poslan u Njemačku na liječenje, prenosi državna novinska agencija TASS.
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je  da je osobno odobrio evakuaciju disidenta Alekseja Navaljnog u bolnicu u Njemačku.

Putin je rekao da Navaljni, da ga je otrovala ruska vlada, ne bi bio poslan u Njemačku na liječenje, prenosi državna novinska agencija TASS.

➡️ EU uvodi nove sankcije Rusiji zbog trovanja Navaljnog
➡️ Navaljni smatra da je otrovan zbog parlamentarnih izbora iduće godine
➡️ Navaljni optužuje Putina osobno, stigao odgovor iz Kremlja

Navaljnom, žestokom kritičaru Kremlja, pozlilo je 20. kolovoza na letu iz sibirskog grada Tomska. Avion je hitno sletio u Omsku gdje je Navaljni bio dva dana u bolnici prije nego što su dužnosnici dopustili da se njemačkim zrakoplovom prebaci u berlinsku bolnicu Charite.

Navaljni je ondje proveo više od mjesec dana. Laboratoriji u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj ustanovili su da je otrovan nervnim otrovom novičokom ruske proizvodnje.

Ruski dužnosnici uzvraćaju da nema nikakvih dokaza da je Navaljni otrovan tom tvari.

Kina i Njemačka postaju velesile, a utjecaj SAD-a slabi, kaže Putin

Vrijeme kada su SAD i Rusija odlučivali o najvažnijim svjetskim pitanjima je prošlost, rekao je Putin dodajući da se Kina i Njemačka kreću prema statusu supersile.

Putin je na sastanku Valdai Cluba sugerirao da moć SAD-a slabi, kao i ona Britanije i Francuske, a da Peking i Berlin, u smislu političke i gospodarske težine, postaju velesile.

Ako Washington nije spreman s Moskvom razgovarati o globalnim problemima, Rusija će o tome razgovarati s drugim državama, rekao je Putin videolinkom.
Uoči američkih predsjedničkih izbora 3. studenoga, izjavio je kako se nada da će nova administracija biti za dijalog o sigurnosti i kontroli naoružanja.

Washington je prošli tjedan odbio prijedlog Rusije da se za godinu dana produži posljednji sporazum koji je ograničio američki i ruski nuklearni arsenal.
Svijet nema budućnosti bez sustava kontrole naoružanja, upozorio je Putin, ali i dodao da sigurnost Rusije bez sporazuma neće patiti.

Također je pozvao SAD da pomogne Rusiji u postizanju rješenja za sukob u Nagorno-Karabahu gdje je, po Putinovim riječima, poginulo oko 5000 ljudi.

- Puno je žrtava, više od 2000 sa svake strane, rekao je Putin.

Nagorno-Karabah, odmetnuti dio teritorija Azerbajdžana koji kontroliraju Armenci, objavio je da je njegovih 874 vojnika i 37 civila poginulo u borbama od 27. rujna. Azerbajdžan je priopćio da je smrtno stradao 61 azerski civil i da je 291 ranjen, ali nije naveo vojne žrtve.

Stotine ljudi poginule su od izbijanja borbi 27. rujna, potaknuvši strah od šireg rata u koji bi se uključile Turska i Rusija i zabrinutost za sigurnost plinovoda i naftovoda kojima se azerbajdžanski plin i nafta transportiraju na svjetsko tržište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!