Putin kaže da Rusija ima samo dva tjedna da se pripremi za omikron

14:11 / 12.01.2022.

Autor: Hina/I.B.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev / Kremlin via REUTERS

Rusija ima samo dva tjedna da se pripremi na udar omikron-varijante koronavirusa, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Vidimo što se događa u svijetu i to pokazuje da imamo oko dva tjedna da se pripremimo, rekao je Putin, pozivajući na brže testiranje i cijepljenje građana.

Više od polovice Europljana moglo bi biti zaraženo omikronom u roku od dva mjeseca, ocijenila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Rusija je tek počela izlaziti iz jako smrtonosnog vala pandemije uzrokovanog delta-varijantom virusa.

- U svakom slučaju, cjepivo Sputnjik V dovoljno je učinkovito. Možda i više od drugih cjepiva koja se upotrebljavaju u svijetu, rekao je Putin na sastanku vlade koji je prenosila ruska televizija.

Rusija je u studenome imala više od 87.000 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, po Rosstatu, što je mjesečni rekord, a ukupni broj umrlih veći je od 600.000, prema podacima do kraja studenoga.

Ti brojevi znatno su veći od vladinih koji se temelje na jako uskoj definiciji smrtnih slučajeva zbog koronavirusa, a po kojima je do sada umrlo 318.432 ljudi.

Do sada se cijepilo manje od pola od 144 milijuna Rusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!