13:06 / 21.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Putin krivi Zapad za rast napetosti od završetka hladnog rata

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Sergey Guneev / via Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin okrivio je Zapad za eskalaciju napetosti u Europi poručivši da je neispravno vrednovala završetak hladnog rata.

U obraćanju visokim vojnim dužnosnicima, Putin je rekao da će Rusija "primjereno" odgovoriti na svaku zapadnu agresiju i da će nastaviti razvijati svoju vojsku.

Rusija je nagomilala desetke tisuća vojnika duž granice s Ukrajinom, tražeći od NATO-a jamstva da neće prihvatiti tu bivšu sovjetsku republiku kao članicu saveza te jamstvo da ondje neće raspoređivati ni oružje ni vojnike.

Na istom skupu ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da su Sjedinjene Države rasporedile nekih 8000 vojnika blizu ruske granice uz svoje saveznike iz NATO-a te da često blizu Rusije izvode letove strateškim bombarderima.

Pokušaji NATO-a da uključe ukrajinsku vojsku u aktivnosti tog saveza prijete ruskoj sigurnosti, kaže Šojgu.

Ranije danas visoki ruski diplomat rekao je da su počeli kontakti Moskve i Washingtona o sigurnosnim jamstvima koje Rusija traži i postoji mogućost da dvije strane postignu sporazum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!