Putin: Moć Zapada slabi, budućnost je u Aziji

07.09.2022.

10:55

Autor: V.K./HRT/Hina

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sergey Bobylev / TASS Host Photo Agency/Handout via REUTERS

 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da moć Zapada slabi pošto agresivan pokušaj izoliranja Rusije sankcijama uništava globalnu ekonomiju u vrijeme kad se Azija uzdiže. 

Sjedinjene Države i saveznici nametnuli su Rusiji najoštrije sankcije u modernoj povijesti zbog, kako je Putin opisuje, posebne vojne operacije u Ukrajini. Putin kaže da su sankcije slične objavi ekonomskog rata.

Na Istočnom ekonomskom forumu u ruskom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da su zapadne sankcije Rusiji zamijenile pandemiju covida-19 kao glavnu prijetnju globalnom gospodarstvu.

- Govorim o sankcijskoj groznici Zapada, njegovim drskim, agresivnim pokušajima da nametne modele ponašanja drugim zemljama, da ih liši njihovog suvereniteta i podredi ih svojoj volji, rekao je Putin.

U pokušaju da pruže otpor tijeku povijesti, zapadne zemlje potkopavaju ključne stupove svjetskog gospodarskog sustava građene stoljećima", rekao je Putin i dodao da pada povjerenje u dolar, euro i funtu.

Rusija je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače kako bi razoružala svog južnog susjeda i iskorijenila tu zemlju od "opasnih nacionalista". Ukrajinske snage pružile su snažan otpor.

Pokušaj Zapada da ekonomski izolira Rusiju, jednog od najvećih svjetskih proizvođača prirodnih resursa, pogurao je globalnu ekonomiju u nepoznate vode uz sve veće cijene hrane i energije.

Putin je optužio Zapad da pokušava nametnuti svoju volju svijetu, ali je dodao da slabi njihova moć jer je žarište globalnog rasta sada u Aziji.

- U međunarodnim odnosima došlo je do nepovratnih pa čak i tektonskih promjena, rekao je Putin.

- Uloga dinamičnih, perspektivnih zemalja i regija u svijetu, prvenstveno azijsko-pacifičke regije, značajno je porasla, napomenuo je ruski predsjednik.

Na forumu je bio i kineski šef parlamenta Li Zhanshu, treće rangirani dužnosnik kineske Komunističke partije.

Putin je rekao da će Kina plaćati plin Gazpromu u nacionalnim valutama, na temelju podjele ruske rublje i kineskog juana u omjeru 50-50.

Putin je rekao da se rusko gospodarstvo nosi s "financijskom i tehnološkom agresijom Zapada", ali je priznao da ima poteškoća u nekim industrijama i regijama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!