21:58 / 22.09.2020.

Autor: Hina/HRT

Putin nudi suradnju za razvoj cjepiva

Foto: THE RUSSIAN DIRECT INVESTMENT FU/Reuters

Foto: THE RUSSIAN DIRECT INVESTMENT FU/Reuters

Foto: - / REUTERS

Putin je u UN-u pozvao na osnaživanje WHO-a kako bi se koordinirao globalni odgovor na pandemiju koronavirusa
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u Općoj skupštini UN-a da treba osnažiti Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) kako bi koordinirala globalni odgovor na pandemiju koronavirusa i predložio je konferenciju na visokoj razini o suradnji u razvoju cjepiva.

- Rusija kreće s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv bolesti COVID-19


- Predlažemo održavanje online konferencije na visokoj razini, koja bi bila uskoro, za zemlje zainteresirane za suradnju u razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Spremni smo podijeliti iskustvo i nastaviti surađivati sa svim državama i međunarodnim entitetima, uključujući u opskrbi drugih zemalja ruskim cjepivom koje se pokazalo pouzdano, sigurno i učinkovito, izjavio je Vladimir Putin.

- U Hrvatskoj 144 nova slučaja zaraze, dvoje preminulih
- Opća skupština UN-a o pandemiji, Trump, Xi i Bolsonaro poslali poruke

Rusija je bila prva zemlja koja je dala regulatorno odobrenje za cjepivo protiv novog koronavirusa i to prije završetka ispitivanja, što je izazvalo zabrinutost među znanstvenicima i liječnicima u pogledu sigurnosti i učinkovitosti ruskog cjepiva. Međutim, nekoliko zemalja sada razmatra usvajanje mjera koje bi ubrzale odobrenje cjepiva.
 
Putin je kritizirao SAD, rekavši da bi ukidanje "nelegitimnih sankcija" pomoglo svijetu da se oporavi od pandemije koronavirusa. Općenito, oslobađanje svjetske trgovine od barijera, zabrana, ograničenja i nelegitimnih sankcija puno bi pomoglo u revitalizaciji globalnog rasta i smanjenju nezaposlenosti, smatra.

Putin je također predložio da vodeće svemirske sile potpišu obvezujući sporazum koji bi zabranio "postavljanje oružja, prijetnju ili uporabu sile protiv svemirskih objekata".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!