11:34 / 15.01.2020.

Autor: HRT

Putin o stanju nacije

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: - / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin, u Moskvi pred oba doma parlamenta te nizom državnih i regionalnih dužnosnika, držao govor o stanju nacije.
Ruski predsjednik Vladimir Putin, u Moskvi pred oba doma parlamenta te nizom državnih i regionalnih dužnosnika, držao govor o stanju nacije.

Akreditirano je oko 900 domaćih i stranih novinara. Poručio je na samom početku kako se prvi put ovaj govor drži na početku godine kako bi se zacrtali socijalni, ekonomski i ostali zadaci koji se bez odgode moraju izvršiti.

Putin je rekao da je Rusija prvi put u povijesti postala svjetski lider u naoružanju, ali da nikome ne prijeti niti nameće svoju volju.

- Mi nikome ne prijetimo i ne namjeravamo nametati svoju volju, istaknuo je Putin, dodavši da su - naši koraci za jačanje nacionalne sigurnosti poduzeti pravodobno i u dovoljnom opsegu.

Po njegovim riječima, prvi put u povijesti postojanja raketno-nuklearnog naoružanja, uključujući i sovjetsko razdoblje, Rusija nikoga ne pokušava stići jer druge vodeće države tek trebaju napraviti oružje koje ima Rusija.

Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a trebaju pružiti primjer

Putin smatra da bi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a trebalo pružiti primjer za uklanjanje prijetnji novim ratovima. Podsjetio je na nepredvidive i nekontrolirane događaje na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi zadnjih tjedana i dana.

- Vidimo da regionalni sukobi mogu postati prijetnja cijelom svijetu, kazao je.

- Vrijeme zahtijeva svijest o našoj zajedničkoj odgovornosti i stvarnim postupcima. Države članice UN-a moraju biti primjer. Pet nuklearnih sila ima posebnu odgovornost za očuvanje i održivi razvoj čovječanstva, rekao je Putin.

Naglasio je da će tih pet zemalja morati pokrenuti mjere za neutraliziranje prijetnji globalnim ratom, osmisliti nove pristupe za jamčenje stabilnosti širom svijeta, koji bi u potpunosti uzeli u obzir političke, ekonomske i vojne aspekte suvremenih međunarodnih odnosa.

Duma će predlagati kandidate za premijera

Putin je također predložio reformu ruskog ustava kojom bi se ojačale ovlasti parlamenta, s time da se očuva predsjednički karakter političkog sustava.
Osnovna ideja te mjere je ojačati ulogu parlamenta u formiranju vlade.
Putin je tako predložio da Državna duma, donji dom parlamenta, dobije ovlasti da predlaže kandidate za ruskog premijera, potpredsjednike vlade i ministre, a da zatim predsjednik imenuje nominirane kandidate.

- Predlažem promjenu... poretka i davanje ovlasti Državnoj dumi ne samo da odobrava nego i predlaže kandidate za predsjednika vlade Ruske Federacije. Zatim, na prijedlog premijera, sve potpredsjednike vlade i savezne ministre, rekao je Putin dodavši da će predsjednik države biti obvezan imenovati predložene kandidate.

Također je predložio pooštravanje kriterija za predsjedničke kandidate. Oni bi morali živjeti u Rusiji najmanje 25 godina i ne bi smjeli ni u jednom razdoblju posjedovati drugo državljanstvo.

Kazao je kako se slaže s tim da nitko ne može obnašati više od dva predsjednička mandata zaredom, ali da ne smatra to pitanje ključnim.

Putin se po sadašnjem zakonu ne može kandidirati nakon 2024. kada mu ističe sadašnji mandat.

Istaknuo je također da Rusija mora ostati "snažna predsjednička država" u kojoj će predsjednik zadržati pravo određivanja misija i prioriteta vlade, te pravo smijeniti svakog člana vlade i imenovati šefove svih sigurnosnih službi.

75. godišnjica pobjede u Drugom svjetskom ratu

Putin je istaknuo da je Rusija obvezna zaštititi povijesnu istinu o pobjedi u Drugom svjetskom ratu, kojeg Rusija naziva Velikim domovinskim ratom.

- Ove godine proslavit ćemo 75. godišnjicu pobjede u Velikom domovinskom ratu. Deveti svibnja u Rusiji je najveći i sveti praznik. Ponosni smo na generaciju pobjednika, sjećamo se njihovog junaštva. Naše sjećanje nije samo štovanje junačke prošlosti. Ono služi našoj budućnosti, nadahnjuje nas i jača naše jedinstvo. Obvezni smo štititi istinu o pobjedi jer u suprotnom što ćemo reći našoj djeci ako se laži budu širile svijetom poput epidemije?

Demografija

Putin je rekao da je nezadovoljan stopom nataliteta u Rusiji.

- U Rusiji danas živi gotovo 147 milijuna ljudi, ali je zemlja ušla u veoma teško demografsko razdoblje jer stopa nataliteta ponovo opada, upozorio je predsjednik.

Stopa nataliteta bila je 1,5 prošle godine - to nije dovoljno za našu zemlju, naglasio je.

Po njegovim riječima, niski prihodi u većini kućanstava s djecom izravno ugrožavaju rusku demografsku budućnost te je predložio niz mjera za potporu obiteljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!