14:56 / 13.11.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Putin: Odluka Bjelorusije o smanjenju dotoka plina može naštetiti odnosima

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sergei Ilyin / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je rekao da se Bjelorusija nije konzultirala s njim prije nego što je objavila informaciju o mogućnosti prekida dotoka prirodnoga ruskog plina u Europu. Dodao je i da bi takav potez mogao naštetiti odnosima Minska i njegova ključnog saveznika Moskve.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u četvrtak je zaprijetio da će uzvratiti određenim mjerama na sve nove sankcije koje Europska unija donese protiv Minska zbog sukoba s migrantima na granici Bjelorusije i EU-a.

Pritom je aludirao na obustavu tranzita plina i druge robe preko Bjelorusije.

Njegovo upozorenje nakratko je podignulo cijenu plina u Europi, koja oko trećine svojih zaliha goriva dobiva iz Rusije, a to se odnosi i na plinovod Yamal-Europa koji prolazi Bjelorusijom i ide do Poljske i Njemačke.

Bjeloruski dio plinovoda Yamal-Europa u vlasništvu je ruskoga državnoga plinskog diva Gazproma.

- S Lukašenkom sam u posljednje vrijeme razgovarao dvaput i to mi nije nijedanput spomenuo, čak ni nagovijestio, rekao je Putin u intervjuu za državnu televiziju, u kojemu je javno komentirao bjeloruske prijetnje.

- Naravno da bi, teoretski, Lukašenko kao predsjednik tranzitne zemlje mogao narediti da se Europi prekine naša opskrba plinom, no to bi značilo kršenje ugovora o tranzitu plina i nadam se da se neće dogoditi, rekao je ruski predsjednik.

Rusija je već godinama najbliži saveznik Bjelorusije. Moskva pomaže Minsku na svim područjima - od isporuke gotovine preko jeftine opskrbe energijom do vojne pomoći, no Lukašenkovi su komentari slijedili u osjetljivom trenutku za ruski izvoz energenata u Europu.

Analitičari smatraju da je Lukašenko svojim komentarima o plinu vjerojatno želio testirati Putinovo strpljenje, kada je riječ o ruskom plinu, koji je otprije u fokusu žestokih rasprava Europe.

Europske cijene plina, a to znači i računi za potrošnju energije, ove su godine u porastu jer je opći oporavak od pandemije utjecao na nagli porast potražnje, prisilivši kupce od Europe do Azije da se međusobno bore za opskrbu.

Neki europski političari prigovaraju Moskvi da u nastojanju da smanji divljanje cijena nije napravila dovoljno.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!