10:46 / 21.04.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Putin odustao od napada na čeličanu Azovstalj, odlučio se za blokadu

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Mikhail Tereshchenko / Reuters

Predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je naredio ruskoj vojsci da odustane od planova za napad na čeličanu Azovstalj u ukrajinskome lučkom gradu Mariupolju i rekao da umjesto toga želi da čeličana bude hermetički blokirana.

Putin je to zapovjedio svojem ministru obrane Sergeju Šojguu, koji je prije toga Putinu rekao da je više od 2000 ukrajinskih boraca još uvijek skriveno u golemoj tvornici, koja ima mrežu podzemnih tunela.

- Smatram da je predloženi napad na industrijsku zonu nepotreban, rekao je Putin Šojguu na televizijskom sastanku u Kremlju.

- Naređujem vam da ga otkažete.

Prema ukrajinskim medijima u podzemnim tunelima skrivaju se i brojni civili.

Putin je rekao da je njegova odluka da ne napada tvornicu Azovstalj motivirana željom da zaštiti živote ruskih vojnika.

- Nije potrebno penjati se u ove katakombe i puzati pod zemlju kroz te industrijske objekte, rekao je.

- Blokirajte to industrijsko područje tako da muha ne može proći, rekao je.

Putin je također pozvao preostale ukrajinske borce u Azovstalju koji se još nisu predali, rekavši da će se Rusija prema njima odnositi s poštovanjem i da će pružiti medicinsku pomoć ozlijeđenima.

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u, kako je nazvala, posebnu operaciju za demilitarizaciju svog južnog susjeda i iskorjenjivanje ljudi koje je nazvala opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage pružile su snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!