Elizejska palača: Putin tvrdi da će svoje ciljeve postići pregovorima ili ratom

17:14 / 06.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: @KremlinRussia_E / Twitter

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je ukrajinske vlasti za neuspjeh evakuacije civila iz Mariupolja u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom u nedjelju, a Ukrajince je okrivio i za incidente u nuklearnoj elektrani.

Putin optužuje Kijev da ne poštuje dogovore o humanitarnim pitanjima, izvijestio je Kremlj o sadržaju razgovora. Ukrajinski nacionalisti spriječili su evakuaciju u subotu iz Mariupolja te iz grada Volnovahe, navodi Kremlj. Putin je u razgovoru s Macronom rekao da su ukrajinske snage prisutne u oba grada iskoristile prekid vatre kako bi jačale svoje kapacitete.

U subotu su Moskva i Kijev dogovorili da će prekid vatre trajati pet sati kako bi se evakuirali civili iz Mariupolja i Volnovahe, dva opkoljena grada, no evakuacija je prekinuta i dvije strane međusobno su se optuživale za nepoštovanje prekida vatre. Takav se scenarij odigrao i u nedjelju te je i novi pokušaj evakuacije iz Mariupolja, koji je prije rata imao oko 450.000 stanovnika, također prekinut, objavio je Međunarodni odbor Crvenog križa.

Macron i Putin razgovarali su i o drugom aktualnom pitanju, sigurnosti u nuklearnim elektranama u Ukrajini jer su proteklih dana borbe vođene blizu elektrana Černobil i Zaporižja gdje je izbio i požar, ali je ugašen. Putin je okrivio radikalizirane Ukrajince i sabotere da su izazvali incidente u Zaporižju. "Pokušaji da se odgovornost prebaci na Rusiju proistječu iz cinične propagandne kampanje", optužio je Putin. 

Elizejska palača: Putin tvrdi da će svoje ciljeve postići pregovorima ili ratom

Vladimir Putin rekao je Emmanuelu Macronu da će svoje ciljeve u Ukrajini postići bilo pregovorima bilo ratom, objavila je u nedjelju Elizejska palača nakon telefonskog razgovora ruskog i francuskog predsjednika.

Putin je vrlo odlučan u postizanju svojih ciljeva koje naziva 'denacifikacija' i 'neutralnost' Ukrajine te konačno obvezu te Rusiji susjedne zemlje da prizna neovisnost poluotoka Krima koji je Moskva anektirala 2014. i separatisičke regije Donbas, rekao je Emmanuel Macron nakon gotovo dvosatnog razgovora s ruskim kolegom.  

Ruski predsjednik uvjeravao je Macrona da Moskva ne želi napadati nuklearne elektrane u Ukrajini.

- Rekao je i da je spreman poštovati propise Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za zaštitu elektrana, prenosi Elizejska palača Putinovu izjavu danu nakon što su 4. ožujka ruske snage bombardirale ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja, najveću u Europi.

Putin je zanijekao da ruska vojska gađa civile nakon što je Macron zatražio da se civili ne dovode u opasnost u skladu s međunarodnim pravom, navodi Elizejska palača. Macron je izrazio zabrinutost i zbog mogućeg napada na crnomorsku luku Odesu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!