Putin: Organizatori će biti privedeni pravdi

26.06.2023.

21:41

Autor: HRT/B.B.B.

Vladimir Putin u prvom obraćanju nakon oružane pobune

Vladimir Putin u prvom obraćanju nakon oružane pobune

Foto: Kremlin.ru / Reuters

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, prvi put nakon oružane pobune skupine Wagner, obratio se naciji. Rekao je kako će organizatori biti "privedeni pravdi". Zahvalio se za "solidarnost i patriotizam". Posebno se zahvalio predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašeku za "njegovu ulogu u postizanju mirnog rješenja". Putin imenom nije spomenuo Jevgenija Prigožina.

video thumb

- Želim vam zahvaliti za podršku, patriotizam i solidarnost. Ova solidarnost je dokazala da je bilo koja vrsta ultimatuma osuđena na propast. Došlo je do velikog ujedinjenja društva. Došlo je do snažne podrške ustavnom poretku, sve vodeće stranke i cijelo rusko društvo udružilo se u odgovornosti obrane zemlje, rekao je Putin.


'Organizatori će biti privedeni pravdi'


- Organizatori ove pobune, moraju razumjeti da će biti privedeni pravdi. Svi to znaju. Ovo je kriminalna aktivnost koja slabi zemlju. Ovo je velika prijetnja, prijeti nam se i izvana. Organizatori ove pobune izdali su ljude koji su se uvukli u ovu organizaciju. Ovakva vrsta samoubojstva je upravo ono što "nacisti" u Kijevu i Zapad žele, ustvrdio je.

Nastavio je s optužbama prema Zapadu i Kijevu, rekao je kako je ovakav razvoj događaja upravo ono što žele vidjeti.

- Žele ruske vojnike koji ubijaju jedni druge. Žele vidjeti ubijene ruske civile i vojnike. Žele propast i fragmentaciju ruske države i naroda. Žele se osvetiti za svoje neuspjehe na frontu, nastavio je.

- Ali, poskliznuli su se, napravili su greške, pogotovo kada se radi o specijalnim službama koje su održale svoju prisegu zemlji. Hrabrost i požrtvovnost ovih službi, spasila je zemlju, kazao je.


'Velika većina pripadnika Wagnera su patrioti'


Ruski predsjednik ustvrdio je kako je dio Wagnerovih boraca natjeran na izvršenje zapovjedi protiv svoje volje.

- Također znamo da su velika većina pripadnika Wagnera patrioti Rusije. Svoju hrabrost su dokazali borbom u Donbasu. Natjerani su da se bore protiv svojih suboraca. Odbijanjem zapovijedi, spriječeno je daljnje krvoproliće. Moramo misliti o ljudima koji su se zapravo odlučili na ovaj korak koji je mogao imati tragične posljedice za Rusiju, rekao je.

Putin je rekao da će ispoštovati svoje obećanje da se Wagnerovim borcima omogući premještanje u Bjelorusiju ako to žele, da potpišu ugovor s ministarstvom obrane ili da se jednostavno vrate svojim obiteljima.

Nije spomenuo Wagnerovog šefa Evgenija Prigožina, koji je započeo oružanu pobunu.

- Želim se zahvaliti zapovjednicima Wagnera koji su se odlučili zaustaviti i spriječti krvoproliće. Sve njih pozivam da kontaktiraju Ministarstvo obrane ili da se vrate svojim domovima. Ovo obećanje, biti će ispunjeno, ponavljam, izbor je na svakome od vas, kazao je.


Uloga Aleksandra Lukašenka


- Predsjednik Lukašenko zaslužuje sve zahvale za njegovu ulogu u postizanju mirnog rješenja. Patriotska dužnost i osjećaji svakoga su ono što je spasilo državu u cjelini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!