08:41 / 14.04.2018.

Autor: M.M./Hina

Putin: Ovo je agresija, povijest će presuditi kao i u SFRJ

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je sirijska protuzračna obrana presrela većinu zapadnih raketa ispaljenih na Siriju.
Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da je napad SAD-a, Francuske i Velike Britanije na Siriju agresija na suverenu državu koja je suočena s terorizmom. Poručio je da će povijest presuditi u ovom slučaju, baš kao i u bivšoj Jugoslaviji. 

Zračni udar nazvao je činom agresije na suverenu državu koji je suprotan Povelji Ujedinjenih naroda. Rusija najodlučnije osuđuje napad na Siriju gdje ruski vojnici pomažu legitimnoj vladi u borbi protiv terorizma, izjavio je ruski predsjednik u priopćenju koje je izdao Kremlj. Predsjednik Putin također je objavio da Rusija saziva hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a radi rasprave o agresivnom djelovanju SAD-a i njegovih saveznika u Siriji.

UN pozvao na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije

Zapadni udari izvedeni su bez pristanka Vijeća sigurnosti UN-a, prekršeni su Povelja UN-a, norme i načela međunarodnog prava te predstavljaju čin agresije prema suverenoj državi koja je u prvim redovima u borbi protiv terorizma, navodi Kremlj. Ruski vojni stručnjaci koji su došli na mjesto imaginarnog kemijskog incidenta nisu pronašli nikakav trag upotrebe klora ili druge toksične supstancije. Nijedan tamošnji stanovnik nije potvrdio kemijski napad, dodao je Putin u izjavi.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je sirijska protuzračna obrana presrela većinu raketa ispaljenih na Siriju, a ruski vojni izvori navode da tijekom zračnih udara američkih, britanskih i francuskih snaga nisu gađane ruske snage raspoređene u Siriji.

SAD, Velika Britanija i Francuska izveli zračni udar u Siriji

Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bašara al Asada, odgovorila je ljutito na napade i predsjednik ruskog vanjskopolitičkog parlamentarnog odbora poručio je da je vrlo vjerojatno razlog udara pokušaj ometanja misije Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja je trebala istražiti zapadne navode o upotrebi kemijskog oružja u Dumi.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je Sirija presrela većinu raketa ruskom vojnom tehnologijom uključujući raketni sustav Buk. Ministarstvo obrane navodi da nije pogođena nijedna ruska zračna ili pomorska baza u Siriji. Nijedna od krstarećih raketa SAD-a i njegovih saveznika nije ušla u područje odgovornosti ruskih zračnih snaga u Tartusu i Hmeimimu, navodi ministarstvo obrane.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!