Putin pohvalio dragog prijatelja Xi Jinpinga u povodu njegova rođendana

15.06.2023.

12:38

Autor: HRT/V.G./Hina

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Metzel / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je u čestitci pohvalio "dragog prijatelja" i kineskog kolegu Xi Jinpinga u prigodi njegova 70. rođendana, pozivajući na jačanje njihovih veza dok traje rat u Ukrajini.

- Dragi prijatelju, želim vam dobro zdravlje, sreću, napredak i uspjeh, napisao je Putin u brzojavu objavljenom na mrežnoj stranici Kremlja.

- Očekujem nastavak našeg konstruktivnog dijaloga i čvrstu suradnju o aktualnim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima na dobrobit ruskog i kineskog naroda, istaknuo je.

Ruski je predsjednik ujedno pohvalio Xi Jinpinga ocijenivši da je Kina pod njegovim vodstvom ostvarila "dojmljiv uspjeh: kinesko gospodarstvo pokazuje snažan rast, životni standard građana je porastao, a položaj Pekinga na međunarodnoj pozornici se učvrstio".

Putin je uz to pozdravio "napore" kineskog kolege za jačanje "partnerstva i strateške suradnje" Moskve i Pekinga.

Rusija i Kina održavaju čvrste veze koje su se dodatno ojačale od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. i brojnih zapadnih sankcija koje su pogodile rusko gospodarstvo.

Peking strogo pazi da ne osudi napad Rusije na susjednu Ukrajinu. Kineski predsjednik Xi Jinping u ožujku je posjetio Moskvu, gdje je najavio "novu eru" u vezama dviju zemalja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!