16:32 / 25.02.2022.

Autor: HRT

Putin pozvao ukrajinske vojnike da se okrenu protiv svoje vlade

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se ukrajinskim vojnicima i pozvao ih da se okrenu protiv svoje vlade. Sve ovo, ocijenio je Putin, "se dešava po naputcima stranih savjetnika, prije svega američkih". Mirne građane nećemo dirati, dodao je.

- Još jednom pozivam vojno osoblje oružanih snaga Ukrajine: ne dozvolite neonacistima (ukrajinskim radikalnim nacionalistima) da koriste vašu djecu, supruge i starije kao ljudske štitove. Uzmite vlast u svoje ruke, zajedno ćemo lakše doći do sporazuma nego s bandom narkomana i neonacista u Kijevu, rekao je Putin na sastanku Ruskog vijeća za sigurnost kojeg je prenosila televizija.

Također je kazao da su Banderitesi (po protusovjetskom borcu Stepanu Banderi) i neonacisti u gradovima, među kojima su Kijev i Harkiv, rasporedili teško naoružanje, uključujući i višecjevne raketne bacače.

- Djeluju kao teroristi diljem svijeta, skrivajući se iza ljudi kako bi optužili Rusiju da izaziva žrtve među miroljubivim stanovništvom", rekao je Putin. Reuters dodaje da Putin često koristi izraz "neonacisti" kako bi ponizio ukrajinsku vladu, no predsjednik Zelenskij, koji je Židov, odbacuje korištenje tog izraza.

Predsjednik Putin je dodao da se ruski vojnici u Ukrajini ponašaju "hrabro, profesionalno i herojski".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!