Putin predaje povijesnu ikonu Andreja Rubljova Ruskoj pravoslavnoj crkvi

16.05.2023.

16:26

Autor: Hina/HRT

Kremlj

Kremlj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je predati povijesnu ikonu Trojstvo Andreja Rubljova Ruskoj pravoslavnoj crkvi zbog njezine važnosti za vjernike, rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja.

Crkva, čiji je konzervativizam Putin zagovarao u sklopu svoje vizije ruskoga nacionalnog identiteta, jedna je od najvatrenijih institucionalnih pristaša ruskog rata u Ukrajini. Njezin poglavar, patrijarh Kiril, rekao je prošle godine da će oni koji su poginuli boreći se u Ukrajini biti očišćeni od svojih grijeha.

Ikone su stilizirane, često pozlaćene vjerske slike koje se u istočnim pravoslavnim crkvama smatraju svetima.

Za Trojstvo Andreja Rubljova, jednu od najsvetijih i umjetnički najvažnijih ruskih ikona, smatra se da je naslikana u čast sv. Sergija Radonješkog u Sergijevom Posadu, blizu Moskve.

Prikazuje tri anđela koji su posjetili Abrahama kod hrasta Mamre u Knjizi Postanka, prvoj u Bibliji.

Ikona je nekoliko puta premještana tijekom razdoblja unutarnjih sukoba.

Godine 1929. vlasti službeno ateističkog komunističkog Sovjetskog Saveza postavile su je u moskovsku galeriju Tretjakov.

Godine 2022. radovi su premješteni zbog vjerskih slavlja natrag u samostan u Sergijevom Posadu - Lavru sv. Trojstva i Sergija, duhovno središte Ruske crkve i UNESCO-vu svjetsku baštinu.

- Mogli smo samo sanjati da će ovaj sveti predmet biti vraćen Crkvi, kako bi se naš narod mogao moliti", rekao je Kiril u obraćanju vladajućem Sv. sinodu Crkve, izražavajući svoju "najdublju zahvalnost" Putinu.

Moskovska patrijaršija je u izjavi rekla da će ikona biti izložena godinu dana u katedrali Krista Spasitelja u središtu Moskve prije nego što se vrati u Sergijev Posad.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima: Ovo se tiče velikog broja vjernika u našoj zemlji, za koje je ovo vrlo važna svetinja. Za ove, naše vjernike, naravno, skrivanje u muzeju ne ispunjava njihovu želju, dodao je.

U nedjelju je muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu priopćio da će grobnicu Aleksandra Nevskog, kneza i sveca Ruske crkve iz 13. stoljeća, prenijeti u drugi ruski samostan, u nastojanju da se "ojača nacionalno jedinstvo".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!