Putin: Sve ide prema planu u Ukrajini

16:00 / 05.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Sergei Savostyanov / Pool via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da u Ukrajini sve ide prema planu i da će ruska vojska ispuniti svoje ciljeve u sklopu specijalne vojne operacije.

Putin je rekao da zapadne sankcije Rusiji nalikuju objavi rata i branio je rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da Moskva treba braniti one koji govore ruski na istoku Ukrajine, kao i svoje interese.

- Ove sankcije koje se uvode slične su objavi rata, ali hvala Bogu da do toga nije došlo, rekao je Putin, obraćajući se skupini stjuardesa u centru za obuku Aeroflota u blizini Moskve.

U komentarima emitiranim na državnoj televiziji, čelnik Kremlja rekao je da Rusija želi da se Ukrajina "demilitarizira", "denacificira" i da Ukrajina treba imati neutralan status.

Putin je naglasio da će Rusija smatrati svaku zemlju koja pokuša nametnuti zonu zabrane letova iznad Ukrajine protivnicom u ratu. NATO je odbacio zahtjev Kijeva za zonom zabrane letova.

- Svaki razvoj događaja u tom smjeru smatrat ćemo sudjelovanjem u oružanom sukobu svake zemlje na čijem teritoriju bi bila stvorena prijetnja našim vojnicima, rekao je o mogućoj "zoni zabrane leta iznad teritorija Ukrajine".

Putin je rekao da Rusija ne planira uvesti izvanredno stanje odgovarajući na glasine da će to učiniti zbog sukoba u Ukrajini.

- Izvanredno stanje se uvodi (...) u slučaju agresije, posebno u područjima u kojima se vode borbe. Mi nemamo takvu situaciju i nadam se da neće trebati intervenirati, rekao je.

Prema njegovim riječima u ruskim vojnim operacijama u Ukrajini sudjeluju samo profesionalni vojnici i časnici, a Kremlj ne planira slati ročnike ili rezerviste.

- Naša vojska će ispuniti sve zadaće. U to uopće ne sumnjam. Sve ide po planu, rekao je.

Brojne glasine natjerale su Ruse da strahuju od mobilizacije i uvođenja izvanrednog stanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!